Få et smugkig på mastodontserien '1864'

16x9

Optagelserne til tv-serien '1864' er i fuld gang i Tjekkiet, hvor et 300 mand stort filmhold arbejder i døgndrift

I disse uger arbejder omkring 200 skuespillere og et 100 mand stort produktionshold i døgndrift på de første optagelser til tv-serien og spillefilmen '1864' på en location i udkanten af Prag. Det skriver Miso Film i en pressemeddelelse. (SE FOTOS nederst på siden).

Mere end 150 tjekkiske statister er trukket i de danske og preussiske militæruniformer og befinder sig i disse dage, sammen med en flok danske og tyske skuespillere, i et af Danmarkshistoriens mest fatale slag: Slaget om skanserne ved Dybbøl Banke.

"Efter næsten tre års forberedelse, hvor jeg har levet med et kæmpe galleri af karakterer fra 1864 på papiret, så er det fantastisk at mærke, hvordan de alle udfolder sig i deres rette element. Kostumerne og kulisserne er unikke, og skuespillerne leverer hver dag pragtpræstationer, der gør dramaet intenst og levende," udtaler manuskriptforfatter og instruktør Ole Bornedal i pressemeddelelsen.

De allerførste pressefotos fra dét, der er blevet udråbt til at skulle være den nye 'Matador', er nu offentliggjort (se nederst på siden), og som det ses, er der tale om en barsk stemning af kulde, sne, krig og strenge personligheder.

Et drevent politisk spil
I Ole Bornedals historiske drama om '1864' følger vi brødrene Laust (Jakob Oftebro) og Peter (Jens Frederik Sætter-Lassen) i tiden op til krigens udbrud, deres beslutning om at melde sig til krigstjenesten, og deres oplevelser da de sammen med tusindvis af danske soldater står ansigt til ansigt med den preussiske hær.

Men forud for krigen var der spillet et drevent politisk taktisk spil, hvor ære og stolthed fik lov at råde mellem den danske statsminister, Monrad (Nicolas Bro), og den tyske ministerpræsident, Bismarck (Rainer Bock).

Her blev de famøse beslutninger truffet, som fik katastrofale konsekvenser for de tusindvis af soldater, der blev kastet ud i de blodige kampe mod de preussiske tropper, og som kostede over 5.000 mænd livet.

Filmer i russisk militærområde
Et gammelt russisk militærområde i udkanten af Prag udgør de sønderjyske skanseområder og slagmarken, hvor krigsscenerne udspilles, og hvor det mere end 300 mand store filmhold bestående af statister, skuespillere og filmmedarbejdere opholder sig i de kommende uger.

"Det er en af de største logistiske udfordringer, vi har været stillet over for som filmproducenter. Det handler ikke bare om at jagte den historiske præcision, men også om at skabe de rigtige rammer for det medrivende drama, som Ole Bornedal har skabt," fortæller producent Jonas Allen fra Miso Film i pressemeddelelsen og fortsætter.

"I vores tilfælde har vi været heldige at finde de helt rigtige omgivelser og samarbejdspartnere, som har gjort det muligt for os at indfri såvel Bornedals som vore høje krav og forventninger. Og trods en stram tidsplan, genstridige heste og kanoner, så går alt efter planerne," konstaterer han.

'1864' vil kunne ses på DR1 i 2014, som er 150-året for Slaget ved Dybbøl

Foto 1: I forgrunden Peter (Jens Frederik Sætter-Lassen). Fotograf: Per Arnesen

Foto 2: Didrich (Pilou Asbæk) i konfrontation med Laust (Jakob Oftebro). Fotograf: Per Arnesen

Foto 3: De danske soldaters tilbagetog. Fotograf: Per Arnesen

Foto 4: Overgeneral Chr. de Meza (Søren Sætter-Lassen). Fotograf: Per Arnesen

Foto 5: Laust (Jakob Oftebro) og Johan (Søren Malling) (Fotograf: Per Arnesen)

Foto 6: Oberst E. A. Lundbye (Søren Pilmark), D. G. Monrad (Nicolas Bro) og C. C. Hall (Olaf Johannessen). Fotograf: Per Arnesen

Susanne Nielsen, suni@tv2.dk