'Hængt ud på forsiden': Redaktør undskylder fadæse

16x9

Tidligere chefredaktør for Information David Trads undskylder nu, at Henrik Gade Jensen i sin tid blev hængt ud som nazist

For ni år siden havde Henrik Gade Jensen en lysende karriere som spindoktor for kirkeminister Tove Fergo (V), indtil han pludselig blev hængt ud på forsiden af dagbladet Information som "højreekstremist med naziforbindelser".

Konsekvensen var, at Henrik Gade Jensen måtte forlade sit job som rådgiver i Fogh-regeringen. Og selv om det senere er kommet frem, at beskyldningerne var grundløse, har det haft uoverstigelige konsekvenser for Gade Jensen, sådan som det blev beskrevet i DR-programmet 'Hængt ud på forsiden' i aftes.

Tidligere chefredaktør for Information, David Trads, som ikke ønskede at medvirke i DR-programmet, kommer nu med en uforbeholden undskyldning over for Henrik Gade Jensen på Facebook:

"En stor journalistisk fejl"
"For ni år siden begik jeg en stor journalistisk fejl, som jeg for længst burde have undskyldt for - en fejl, som oven i købet fik store personlige konsekvenser for den mand, som Information hængte ud på forsiden. Den avis, jeg var chefredaktør for.
På Informations forside anklagede vi Henrik Gade Jensen, dengang spindoktor for kirkeministeren i den borgerlige regering, for at være nazi-sympatisør. En grov, grundløs anklage, der kostede manden hans arbejde og plagede hans familie," skriver David Trads, der i dag er Berlingske Tidendes korrespondent i Washington, og fortsætter:

"Mine undskyldninger i dag kan ikke rette op på de skader, som jeg var med til at påføre Gade Jensen, men jeg kan i det mindste reflektere over, hvad der gik galt; hvad jeg burde have gjort anderledes; og hvad jeg kan lære af forløbet.
Aviser og medier laver fejl hver dag, men det er klart, at når beskyldningerne er så voldsomme, som de var her, så skal der være et ekstremt stærkt og finmasket net, der sorterer sandt fra falsk."

Facebook-venner: Undskyldning burde være faldet på tv
Men selv om den tidligere chefredaktør dermed i klare vendinger påtager sig ansvaret for fadæsen og undskylder den, bliver hans Facebook-opdatering, som har fået over 100 kommentarer, ikke udelukkende mødt af beundring.

"En ting er at sige undskyld i programmet, en anden ting kunne være at give en personlig undskyldning, men at gøre det på facebook, vil jeg mene, svarer nogenlunde til at slå op med sin kæreste over sms.. Usmagligt..", skriver én, der kalder sig Fugle Fuglsang.

Og usmagelig kalder flere undskyldningen - både på grund af forsinkelsen, og fordi David Trads har valgt at undskylde på Facebook.

"Jojo, David - men det kunne du da godt have deltaget i udsendelsen og sagt. Ville det ikke have været en passende lille straf at pålægge dig selv?", skriver Liberal Alliances Ole Birk Olesen.

Susanne Nielsen (suni@tv2.dk)