Afdød tv-vært i gigantisk sexskandale

16x9

Storbritanniens svar på Otto Leisner, Jimmy Savile, står anklaget for stribevis af seksuelle overgreb på purunge piger

En gigantisk skandale er under udvikling i Storbritannien med en folkekær tv-vært og entertainer i centrum.

Jimmy Savile, som døde sidste år i en alder af 84 år, var britisk fjernsyns svar på Otto Leisner, men står i dag anklaget for en stribe seksuelle overgreb på purunge piger.

Politiet har netop indledt en omfattende efterforskning af sagen, der kom til offentlighedens kendskab via en tv-dokumentar med titlen 'Exposure: The Other Side of Jimmy Saville'. Her rettede et antal navngivne kvinder specifikke anklager mod den afdøde tv-vært.

Stod i spidsen for børneprogrammer
Sagen opfattes som særligt graverende, fordi Savile gennem en årrække stod i spidsen for en række børneprogrammer og skal have udnyttet nogle af de unge, han kom i kontakt med.

Ved et pressemøde hos Scotland Yard i går oplyste politikommissær Peter Spindler, at hans specialenhed forfølger 120 forskellige spor.

"Det er for tidligt at afgøre, hvor de vil føre os hen, men vi regner med at stå tilbage med mellem 20 og 25 ofre", sagde han.

Politiet har foreløbig modtaget otte konkrete anmeldelser af sexforbrydelser, Savile skal have begået, heriblandt to tilfælde af fuldbyrdet voldtægt.

Berømt sangerinde fik upassende invitation
Sangerinden Coleen Nolan fra gruppen The Nolans stod i weekenden frem og fortalte, at hun kunne være blevet et af Saviles ofre. Tilbage i 1970erne, da hun var 14 år, inviterede tv-værten hende på besøg i sin hotelsuite og den unge Coleen var imponeret. Hendes søstre fattede imidlertid mistanke og frarådede besøget.

"Det er jeg dybt taknemmelig for. Hvis jeg var taget afsted, kunne der meget nemt være endt galt. Det er jo unormalt, at en voksen mand inviterer en 14-årig op på sit værelse", sagde sangerinden til avisen Daily Star.

Savile stod blandt andet i spidsen for ønskeprogrammet 'Jim'll Fix It', der var noget af det mest sete børnefjernsyn på BBC. Han var ligeledes vært på det legendariske hitlisteprogram 'Top of the Pops'.

Entertaineren var 84 år og adlet af dronning Elizabeth, da han døde i oktober 2011. Dengang var der nærmest landesorg, men sexskandalen er nu så voldsom, at familien i dag får fjernet stenen på Saviles grav i Scarborough.

Hanne Linaa/suni@tv2.dk