'Matador' er fyldt med fejl

16x9

DRs drama-flagskib 'Matador' holder stadig i 2012, men serien skæmmes af en række mere eller mindre alvorlige fejl

Selv om dramaserien 'Matador' fra 1978 er godt skrevet, godt instrueret og godt spillet - så er serien også fyldt med historiske fejl og handlings-svipsere samt en misvisende skildring af situationen i Danmark under 2. verdenskrig.

"Skildringen af dr. Hansen (spillet af Ove Sprogøe, red.) som den radikale frihedskæmper er totalt forløjet. Der var stort set ingen radikale i modstandsbevægelsen. Man må sige, at det er et temmelig forløjet billede skabt af kulturradikal konsensustænkning," siger historiker Steen Andersen til berlingske.dk.

Forklaringen på den fejlagtige, politiske fremstilling af modstandsbevægelsen skal formentlig findes i, at 'Matadors' instruktør og idémand, Lise Nørgaard, samtidig med at serien blev skrevet, var folketingskandidat for netop Det Radikale Venstre.

Lidt for idealistisk grisehandler
Histriker Steen Andersen peger desuden på, at skildringen af den elskelige grisehandler Oluf Larsen - spillet af Buster Larsen - er urealistisk.

"Hvad pokker levede grisehandleren egentlig af? I serien skildres, hvordan han ikke vil sælge smågrise til tyskerne, men hvis det er et billede på landbruget under krigen, er det forkert, for man storsolgte alt, hvad man kunne," lyder det fra historikeren, som tilføjer.

"Både det danske landbrug og dansk industri samarbejdede igennem hele besættelsestiden i stor stil med de tyske nazister."

Fejl i 'Matador's første 12 afsnit:

1. afsnit: 'Matador' begynder i 1929, men familien Varnæs dækker op med 'Gisselfeldt'-glas fra Holmegaard, der først blev produceret i 1933. Desuden skifter blomsterne på oberst Hachels bordkort farve undervejs.

2. afsnit: Grisehandleren er kørt til byen med barnebarnet Ellen, men da han kommer hjem, sidder Ellen allerede i stuen sammen med Katrine og Ingeborg.

3. afsnit: Kirsten Hansen-Møller spiller maleren Frede 'Fede' Hansens kone, Marie. Men i 3. afsnit ses hun også i rollen som baronesse von Rydters stuepige Lily.

4. afsnit: Da Misse og fru Fernando Møghe går over en hvid bro, kan man se et stort motorvejsskilt i baggrunden. Den første danske motorvej blev først åbnet i 1956.

5. afsnit: I 1932 tilbyder Hans Christian Varnæs Gitte Graa en tur til Amerika med atlanterhavslineren 'Queen Mary'. Skibet blev dog først bygget i 1936. Også Mads Skjerns bil 'Morris Six' er fejlplaceret; den blev først produceret to år senere. Endelig sidder den samme nummerplade på både Elisabeth Friis' taxa og den bil, Vicki Arnesen er til køreprøve i.

7. afsnit: I starten af afsnittet taler Maude og Hans Christian om fru Fernando Møghes fødselsdag og nævner "d. 27." - men til fødselsdagsfesten står der skrevet "6. november 1933' på kagen. I afsnit 2 forklarer Mads Skjern i banken, at han har købt ejendommen Algade 14. Men i afsnit 7 ser man på et skilt, at Skjerns Magasin ligger på Algade 2.

9. afsnit: I afsnit 3 får man at vide, at Fernando Møghe døde i 1895. Men i afsnit 9 ser man et notat fra fru Fernando Møghes bankboks, hvor der står, at hendes mand solgte en grund til kommunen i 1898 - tre år efter sin død. Samtidig synger Røde 'De tre musikanter' til sit bryllup med Agnes i 1935. Sangen blev dog først skrevet i 1939.

10. afsnit: Ingeborg siger til frøken Mikkelsen, at sønnen Erik snart er fire år. Men i slutningen af afsnittet sidder Erik til bords i en høj stol og ligner mere en dreng på under to år.

11. afsnit: Da Oberst Hachel er i teatret, har han ikke noget på skulderen, men senere i restauranten pryder en militærorden hans skulder.

12. afsnit: Kirsten får en spilledåse, der spiller melodien 'Edelweiss'. Men sangen blev først skrevet 23 år senere.

(Kilde: Søndagsavisen har vha. imdb.com og matadoronline.dk fundet frem til fejlene.)

Se 'Matador' hver lørdag kl. 20.00 på DR1

Susanne Nielsen (suni@tv2.dk)