Nyt tv-program vil gøre os til bedre mennesker

16x9

Med en god portion humor vil et nyt DR-program gøre noget ved danskernes stigende uhøflighed

Det er slut med bunker af skrald i naturen, hundelorte på gaden, fuckfingre i trafikken, og folk der sniger sig foran i butikskøen, når det nye tv-program 'Høflighed på 100 dage' sætter sig for at gøre op med danskernes stadigt stigende uhøflighed i det offentlige rum.

Programmet, der bliver sendt på DR2 først i oktober, bliver et aktivt forsøg på at genindføre høfligheden i Danmark med programmets vært Thomas Skov Gaardsvig i spidsen.

"Det er et program, hvor jeg tager udgangspunkt i, at jeg har observeret, at vi er blevet mere uhøflige de seneste mange år. Og især i storbyen, nu bor jeg jo selv i København, er vi ekstremt uhøflige i forhold til i Sdr. Felding, hvor jeg er vokset op, her er folk generelt langt høfligere over for hinanden," fortæller Thomas Skov Gaardsvig til tvtid og uddyber videre:

"Så det er et forsøg på at gøre noget ved den tendens, og nu siger jeg det jo som om, at alle andre er uhøflige, men det gælder selvfølgelig også mig selv, så jeg kan lære at være mere høflig".

Thomas Skov Gaardsvig blev kendt som praktikanten på P3-programmet 'De Sorte Spejdere' og siden på DR1s 'Det Nye Talkshow' i selskab med Anders Lund Madsen. Siden har han været vært på DR Mama, hvor han blandt andet har lavet 'Verdens bedste tv-program'.

Thomas Skov som Fakta-medarbejder: 'Et smil betyder alt'
Og med udgangspunkt i sig selv og med tanken på at forbedre sin egen høflighed rejser Thomas Skov Gaardsvig altså i disse dage ud i det danske samfund for på egen krop at opleve den danske uhøflighed.

"Det bliver ligesom min mission at rejse ud i de her forskellige situationer og se, hvordan vi opfører os. I dag har jeg for eksempel været i Fakta for at sidde som kassedame. Her blev jeg heldigvis ikke svinet til, men jeg kan godt forestille mig, hvordan det må være at sidde og passe sit job, og så kommer der en og sviner en til", fortæller han til tvtid og fortsætter:

"Men det var sjovt at sidde bag kassen og opleve folk derfra, og det var utroligt, hvor lidt et smil fra en kunde kan gøre - Det lærte jeg virkelig, og det er ikke altid, jeg selv er så god til at gøre det. Det håber jeg, at jeg kan blive bedre til".

For at illustrere danskernes uhøflighed har Thomas Skov Gaardsvig derfor tænkt sig at slå ned på forskellige punkter som for eksempel sin egen høflighed, og hvordan den kan forbedres. Han vil også se nærmere på emner som høfligheden eller mangel på samme i trafikken og kommunikation på nettet, hvor folk har det med nemmere at lange svinere ud til hinanden.

"Generelt viser det sig ofte, at der er to grupper, der kæmper mod hinanden, fordi de ikke forstår hinanden - Lidt som med cyklister og bilister, der begge kæmper om at komme frem i trafikken, men som ikke har forståelse for hinanden", forklarer han til tvtid.

Vil gerne gøre verden til et bedre sted
Selvom optagelserne stadig er i fuld gang, så ved Thomas Skov Gaardsvig selvfølgelig godt, at det er naivt at tro, at han kan gøre alle danskere høfligere, men mindre kan også gøre det, mener han.

"Jeg har selv oplevet en masse ting, hvor jeg selv er blevet høfligere, og kan jeg bare gøre én dansker mere høflig, så er det her program blevet en succes", slår han fast og fortsætter:

"Men høflighed opfattes jo forskelligt, og det jeg opfatter som uhøfligt, gør du måske ikke, så derfor er det et meget flydende begreb. Men konklusionen må være, at alle kan blive bedre mennesker, og på den måde er det fedt at være med til at lave sådan et program, der kan gøre verden til et bedre sted at være".

Til trods for, at det hele lyder meget formelt og seriøst lige nu, så er det altså et super underholdende program, der sætter den kære vært ud i mange spøjse situationer. Og der er derfor også masser at glæde sig til, forsikrer Thomas Skov Gaardsvig.

"Det bliver rigtig interessant og sjovt. Og ja, så bliver der også lavet en ny høflighedsguide - det bliver ikke den nye Emma Gad, men jeg har fået sat en ny høflighedsguide i værk, som man kan slå op i, så man ved, hvordan man skal opføre sig i 2012", slutter han til tvtid.

Programmet får premiere først i oktober på DR2. Men du kan allerede nu følge med i Thomas Skov Gaardsvigs bedrifter på Facebook-siden 'Høflighed på 100 dage'.

Mette Kühnell Petersen (mekp@tv2.dk)