DR kræver "stærke omkvæd" til grand prix

16x9

Til næste års udgave af det danske Melodi Grand Prix er der nye regler, og DR efterlyser moderne og solide pophits

Nu, hvor værtsbyen for det Europæiske Melodi Grand Prix i Sverige netop er blevet udpeget til at være Malmø, er det tid til også at tænke danske grand prix-tanker.

DR benytter derfor lejligheden til at fokusere på de nye ønsker og regler, der er til dansk Melodi Grand Prix 2013.

"Vi vil gerne fortsætte den gode udvikling af grand prix'et, hvor numrene er moderne og rammer danskerne bredt. Dansk Melodi Grand Prix er ikke det samme som for ti år siden. Vi vil have hits, som er up to date," udtaler underholdningschef Jan Lagermand Lundme inde på DRs grand prix-hjemmeside og tilføjer.

"Vi sætter i år ekstra fokus på at få nogle sange med, som har et fængende omkvæd, så jeg håber selvfølgelig, vi får en masse sange ind, der har det."

Diskvalifikationer, nej tak
Under stor medieomtale blev en af årets Grand Prix-sange, 'Nowhere' med Tine Lynggaard, diskvalificeret tidligere i år, da den havde været lækket på nettet. Den slags sager vil DR gøre alt for at undgå næste år, og derfor er reglerne blevet justeret.

"Vi tager selvfølgelig en snak med alle sangskriverne, som skriver under på, at de ikke har offentliggjort deres sange tidligere. Samtidig har vi nu blødt formuleringen omkring diskvalifikation lidt op i vores regler, så vi kan vurdere hvert enkelt tilfælde. Det skal ikke være vores regler, der gør, at gode sange blive vraget på grund af teknikaliteter," siger Jan Lagermand Lundme, der også har bragt sagen videre til den europæiske tv-union EBU.

"Vi mener ikke, at EBU's regler er tidssvarende i dag, hvor sangskrivere ofte udveksler demoversioner af deres numre på nettet. De har lyttet til os, men kan ikke nå at justere de internationale regler, så de kan nok først ændres i 2014," siger han.

Svenske hitmagere også velkomne
Ligesom det har været tilfældet i de seneste par år, vil DR også i 2013 selv finde tre eller fire kunstnere, som bliver får en særlig invitation pr. wildcard til at deltage i grand prix'et.

Resten af de ialt ti sange vil blive valgt blandt de indsendte numre af en hemmelig jury af fagpersoner. Og her er udenlandske sangskrivere også velkomne til at sende bidrag ind til det danske grand prix.

"Jeg håber, vi får de bedste sange ind alle steder fra. Reglerne siger, der bare skal være et dansk islæt. En sang kan for eksempel være skrevet af en svensker, men blive sunget af en dansker - eller omvendt," forklarer Jan Lagermand Lundme.

I år stod svenske hitmagere bag ti ud af 42 sange i den europæiske musikfest inklusiv vindersangen, 'Euphoria', med Loreen.

Fristen for at indsende sang-forslag til næste års danske Melodi Grand Prix er mandag d. 24. september kl. 12.00 (følg link øverst til højre på siden).

Susanne Nielsen (suni@tv2.dk)