400 danskere dømt for tv-fusk

16x9

Mere end 400 danskere er blevet dømt for at have snydt sig til betalings-tv i det seneste halve år

Vi har hørt det igen og igen: Ulovlige downloads af musik og film er et stort problem for de stakkels kunstnere.

Men det går også hårdt ud over tv-branchen. Danskerne fusker sig i stor stil til betalings-tv, som de ikke har betalt for.

Tv-selskaber oplever i stigende grad problemer med folk, der bruger ulovligt dekodningsudstyr eller snyder med piratkort til betalingskanaler eller såkaldt "cardsharing" over internettet.

Bøder på op til 20.000 kr.
På bare et halvt år er over 400 personer blevet dømt for at have set betalingskanaler på tv uden at betale for det, og de er blevet idømt bøder på mellem 10.000 og 20.000 kroner.

Det skriver Berlingske.

"Bødernes størrelse afhænger af, hvor længe den enkelte vurderes at have benyttet udstyret. Dertil vil ofte komme et erstatningskrav og måske også inddragelse af de penge, man har sparet. Så det kan hurtigt blive en meget dyr fornøjelse," siger David Würgler til avisen.

Han er direktør i organisationen STOP - Nordic Content Protection, der blandt andet arbejder for Canal Digital, Viasat, Boxer, Yousee og Divisionsforeningen.

STOP: Lovlige tilbud er ingen løsning
David Würgler ikke kan sætte et præcist tal på, hvor mange penge tv-selskaberne mister på bedrageriet.

Men han vurderer, at der for den samlede branche kan der være tale om et tab på et trechifret millionbeløb.

Kulturminister Uffe Elbæk fremlagde onsdag et nyt udspil mod pirateri på internettet. Her lagde han vægt på, at lovlige alternativer skal komme pirateriet til livs. Men David Würgler tror ikke på, at kulturministerens udspil kan løse problemet.

"Det er måske løsningen for film og musik, men ikke når vi taler tv. For her er jo masser af lovlige alternativer - folk vil bare ikke betale, hvad det koster, og de har måske også en følelse af, at det er jo ikke "rigtig" kriminelt," siger David Würgler.

Han mener, at der i stedet er brug for at styrke håndhævelsen af loven.

I Sverige har man de sidste fire år haft en særlig task force, der blandt andet efterforsker piratkopiering. RettighedsAlliancen i Sverige vurderer, at den løsning har ført til en halvering af de ulovlige tjenester i Sverige.

Alice Petersen (alpe@tv2.dk)