Iben Hjejle: Tog i praktik for tv-rolle

16x9

Skuespilleren har undersøgt livet som journalist for at blive heltinden i TV 2s nye krimiserie

Vinrøde læderbukser, cowboyjakke og et farvestrålende halstørklæde. Der er ikke meget glamour og filmstjerne over Iben Hjejles look, da pressen møder hende i Filmby Århus.

Men hun er heller ikke klædt som sig selv, hun er klædt som journalisten Dicte Svendsen, der er hovedpersonen i TV 2s nye krimiserie.

Optagelserne til 'Dicte' har været i gang i godt en måned, da pressen inviteres til at overvære optagelserne på settet. Og Iben Hjejle kan her fortælle, at rollen har krævet en del mere end blot et tøjskift:

"Jeg har aldrig researchet så meget til en rolle før, som til det her. Jeg har været i praktik som journalist og interviewet folk for at finde ud af så meget som muligt om det," fortæller skuespilleren til den samlede flok af... ja, journalister.

Da alle holder en langstrakt pause for at notere på deres små blokke, tilføjer Iben Hjejle med et smil:

"Det har givet mig en lidt større forståelse for det, I laver."

Brygmann og Hjejle i stuntscener
Men rollen som Dicte Svendsen kræver en del mere end bare journalist-evner. Tv-serien er baseret på de populære bøger af Elsebeth Egholm, og kaster Dicte Svendsen ud i en del mere action, end det man finder foran et skrivebord.

Dicte har kriminalitet som sit faste stofområde, og da hun samtidig er den dedikerede type, der nemt får rodet sig ud i problemer, bliver hun snart involveret i sagerne sammen med kriminalkommissær Wagner, spillet af Lars Brygmann.

Derfor kræver det ikke bare notatteknik og journalistisk nysgerrighed, men også lidt flair for stunts at spille Dicte Svendsen.

"Vi har lavet et sindssygt sejt stunt i bunden af en jernfærge. Lars (Brygmann, red.) og jeg løb en del rundt dernede, men vi klarede det meget godt," fortæller Iben Hjejle.

"Jeg har ikke læst bøgerne"
Elsebeth Egholms krimier har en stor og dedikeret fanskare, der glæder sig til at se, om tv-serien kan leve op til bøgerne om Dicte.

Men Iben Hjejle har sin egen måde at undgå at få præstationsangst:

"Jeg kunne godt have ligget søvnløs om natten over det. Men jeg har simpelthen valgt ikke at læse bøgerne selv," fortæller hun.

Til gengæld glæder hun sig til at høre, hvad fansene mener.

"Jeg kommer nok til at læse flere anmeldelser, end jeg plejer, for det bliver interessant at se, om læserne synes, at vi har løst opgaven," siger hun.

Optagelserne afsluttes i november 2012, og 'Dicte' fĂĄr premiere pĂĄ TV 2 i forĂĄret 2013

Alice Petersen (alpe@tv2.dk)