Henrettelses-tv er et hit i Kina

16x9

Hver uge tænder millioner af kinesere for talkshowet 'Interview før henrettelse', hvor tv-vært Ding Yo tager en sidste snak med de dødsdømte

I Henan provinsen i det centrale Kina har fænomenet reality-tv taget en yderliggårende drejning: Provinsens store tv-hit er programmet 'Interview før henrettelse' som i de seneste par år har tiltrukket omkring 40 millioner seere hver uge.

Titlen i 'interview før henrettelse' er meget præcis: Programmet går kort og godt ud på, at journalisten Ding Yo interviewer dødsdømte inden henrettelsen.

For vestlige læsere kan det virke voldsomt og ubarmhjertigt at bruge den dødsdømtes sidste timer på underholdning. Men det er det bestemt ikke, mener Ding Yo.

"Nogle seere synes måske, at det er grusomt at bede en dødsdømt om et interview lige inden de skal henrettes. Men det er lige modsat: De vil gerne høres," forklarer hun i et interview med BBC.

"Nogle af de kriminelle, jeg har interviewet, har sagt: Jeg er virkelig glad. Jeg har fortalt dig så mange ting fra mit hjerte i dette interview. I fængslet var der ikke en eneste person, som jeg havde lyst til at tale med om de ting, der er sket," siger hun.

Kun mordere interviewes
Hver mandag morgen starter Ding Yo og hendes hold arbejdsugen med at gennemgå rapporterne fra retten for at finde de dødsdømte. Når personerne først er udvalgt, skal det gå hurtigt. For i Kina kan de dødsdømte blive henrettet kun syv dage efter dommen.

Hele 55 lovovertrædelser kan medføre dødsstraf i Kina, og de spænder fra mord til forræderi, væbnet oprør til bestikkelse og smugling.

Det er dog ikke programmets hensigt at være kritisk overfor dødsstraf, og derfor er deltagerne i programmet aldrig dømt for politiske forbrydelser. Programmet fokuserer udelukkende på voldelige mord. Og alle deltagerne godkendes af Henans højesteret, inden de medvirker.

Den officielle hensigt med 'Interview før henrettelse' er at finde eksempler, der kan fungere som advarsler til andre. Programmets slogan er at vække folk til at forstå og værdsætte værdien af deres liv.

Fjernet fra sendefladen?
Ding Yo har interviewet en dødsdømt om ugen siden 2006 på Henan Legal Channel, men nu tyder noget på, at det populære program lakker mod enden.

Kanalen har netop taget programmet af sendefladen uden varsel og fortæller til ABC News, at det skyldes interne sager - og at programmet ikke bliver sendt igen foreløbigt.

Aflysningen af programmet sker samtidig med, at flere internationale medier er begyndt at skrive om 'Interview before execution'. I denne uge har BBC2 premiere på en dokumentar om programmet med titlen 'The Execution Factor'.

Samtidig har BBC og PBS International rettighederne til en kinesisk dokumentar om programmet med titlen 'Dead Men Talking'. Du kan se et uddrag fra den på Youtube via linket øverst til højre.

Alice Petersen (alpe@tv2.dk)