Stem: Bedste danske voksenjulekalender

16x9

Tilbage i 1990 startede TV 2 en nu fast tradition, hvor Danmarks public service-kanaler producerer og sender TV-julekalendere målrettet voksne. Men hvilken én har været bedst?

Det hele startede på den dengang stadig ganske unge TV-kanal TV 2 den 1. december 1990, da Søs Egelind, Peter Schrøder, Kirsten Lehfeldt og Poul Glargaard indtog den sene julesendeflade i den meget populære 'Jul i den gamle trædemølle'.

Året efter cementerede 'De Nattergale' succesen med den nok til dato mest populære voksenjulekalender, 'The Julekalender', og siden da har de modne danskere på mindst én public service-kanal kunne slappe af i december måneds 24 første dage med deres helt egen julekalender.

Igennem tiderne har TV 2 produceret seks voksenjulekalendere, og Danmarks Radio har produceret fem.

Stem på din favorit ude til højre i denne artikel.

TV 2

Jul i den gamle trædemølle
Kalenderen, der startede det hele. Serien handler om det kronisk stressede ægtepar Flemming og Berit, spillet af Peter Schrøder og Søs Egelind, og deres forgæves forsøg på at få økonomien, livet, familien (de to børn, vi aldrig får at se, og som Flemming konstant glemmer overhovedet eksisterer) og julen til at hænge sammen.

Den første voksenjulekalender var helt berettiget en kæmpe succes i befolkningen, og den blev fulgt op af en serie om starthalvfemsernes mest populære danske ægtepar i 1994 med TV-serien 'Flemming og Berit'.

The Julekalender
'The Julekalender' fra 1991 er i dag en kulturel milepæl i dansk TV-historie - og er i dag også den mest genudsendte voksenjulekalender.

De tre medlemmer af 'De Nattergale' spiller alle seks hovedroller i denne juleklassiker, som man vistnok skal være meget ung for ikke at have set på et tidspunkt herhjemme.

Serien introducerede hele to sprogtrends, der så vidt denne skribent husker det, hang fast igennem det meste af halvfemsernes dagligdags-slang - 'The Julekalender'-nissernes sære dansk-engelske blandingssprog, og de mange klingende jydske gloser fra seriens kartoffelavlerfamilie. Og så selvfølgelig Bennys båb båb båb ...

Andersens julehemmelighed
I 1993 sendte TV 2 serien 'Andersens julehemmelighed', der havde Søren Hauch-Fausbøll og Torben Zeller i hovedrollerne.

Julekalenderen handler om Julemand 39, som ikke har gjort sit job ordentligt, og derfor skal op til julemandseksamen, hvis han ikke vil degraderes til nisse. Hans opgave bliver, at omvende den frygteligt julefjendske familien Andersen.

Men det er ikke nemt - for familien har en frygtelig julehemmelighed.

Juletestamentet
'Juletestamentet' fra 1995 er efter TVTID-redaktionens mening en lidt overset perle, som sagtens kunne tåle endnu en genudsendelse.

Serien handler om de tre meget forskellige brødre Martin, Hubert og Svend, der har mistet deres far, og derfor sammen med deres koner og kærester mødes den 1. december i en hytte langt fra lands lov og ret for at høre deres fars testamente.

Her får de at vide, at faderens arv kun vil blive udbetalt, hvis de tre tilbringer de 24 dage op til jul sammen i denne hytte, hvilket går hen og bliver lidt af en kamp, da brødrene ikke kan fordrage hinanden.

Sidse Babett Knudsen, Timm Vladimir, Morten Hauch-Fausbøll, Paprika Steen, Martin Brygmann, Lotte Andersen og Niels Andersen Thorn spiller hovedrollerne.

Gufol mysteriet
Denne voksenjulekalender fra 1997 blev aldrig ligeså populær som TV 2s tidligere serier, og har derfor heller ikke samme plads i den kollektive TV-bevidsthed herhjemme.

Serien handler om politistationen Station 2, der er truet med lukning, hvis ikke dens medarbejdere finder en stor sag at opklare inden jul.

Den havde Henrik Lykkegaard, Trine Appel, Claus Ryskjær, Ole Fick og Thomas Eje i de bærende roller.

CWC-World
I 2003 vendte 'De Nattergale' tilbage med endnu en julekalender til de voksne - denne gang i skikkelse af medarbejdere og gæster på lokal-TV-stationen CWC-World, der var forpligtet langt ud over egne evner.

Den forvirrede litterat Regnar Worm, det hypernervøse men meget ambitiøse vært Finn Nissen og den altid forurettede trafikreporter Børge Karpelund var bare nogle af de mange fantastiske figurer, som Viggo Sommer, Uffe Rørbæk Madsen, Carsten Knudsen introducerede os for.

DR

Jul i hjemmeværnet
I 2001 hoppede Danmarks Radio med på voksenjulekalendervognen, men det er nok ikke alle, der husker det.

Den første satsning, 'Jul i hjemmeværnet', blev nemlig ikke det helt store seerhit - selvom kvaliteten faktisk var helt i orden.

Serien blev lanceret som en "børne- og nissefri julekalender for voksne", og handlede, som navnet også antyder, om et dansk hjemmeværnskompagni - der pludselig står overfor opgaven at redde den danske jul.

Jul på Vesterbro
I 2003 brød DR for alvor igennem på voksenjulekalenderfronten med Anders Matthesens 'Jul på Vesterbro'.

Den handler om den midaldrende tidligere sømand Stewart Stardust - og dennes familie og omgangskreds i den absolut ikke-gentrificerede del af Vesterbro.

Voksenjulekalenderen var en kæmpe succes, og blev genudsendt i både 2004 og 2009.

Jul i verdensrummet
I 2006 sendte Danmarks Radio serien 'Jul i verdensrummet' med Jonas Schmidt, Rasmus Berg og Mick Øgendahl i hovedrolerne.

Serien udspiller sig på den fiktive rumstation Christian d. 4 (CHR-04) drevet af DASA (Danish Astro Science Administration) - og handler om de frustrationer og konflikter, der kan opstå, når man er presset sammen i et lille fartøj i mange dage.

Yallahrup Færgeby
I 2007 lancerede DR2 denne dukke-satire, der var en parodi på DR1s børnejulekalender 'Jullerup Færgeby' fra 1977.

Seriens omdrejningspunkt er de to tredjegenerationsindvandrerne Ali og Hassan på henholdsvis 12 og 13 år, der drømmer om et liv som ægte gangstere i byen Yallahrup Færgeby, mens de går rundt og undrer sig over omverdenen og de andre indbyggere i den triste by.

Bjarke Hansen bjah@tv2.dk