Khader: Kun Gintberg griner af egne jokes

16x9

Politikeren Naser Khader får sin debut som stand-up-komiker i 'Vild med comedy' på TV 2 Zulu

Han siger ikke ja til hvad som helst. Han vil ikke danse eller synge på åben skærm - eller deltage i 'Zulu Kvægræs'. Men han vil gerne stille sig op og risikere at blive gjort til grin foran et livepublikum og rullende kameraer.

Det er ikke længe siden, at hans parti led et sviende nederlag ved folketingsvalget, men nu har 48-årige Naser Khader fra De Konservative sagt ja til at debutere som stand-up-komiker i TV 2 Zulu-programmet 'Vild med comedy'.

"Princippet er det samme med at optræde over for mennesker. I politik er folk kritiske, og de er som udgangspunkt mistroiske over for en politiker, hvor dette publikum er kommet for at have det sjovt," siger Naser Khader til TVTID.dk.

Showstopperen Khader
Og han har ret. Et par hundrede stemningsfyldte og forventningsfulde mennesker sidder tætpakket i Comedy Zoo midt i København. Størstedelen er unge mennesker, der er blevet varmet godt op hele aftenen af andre kendisser og stand-up-komikere, men eftersom der er røget flere fadøl indenbords og jokesne er blevet endnu skarpere og med mere kant, sidder Comedy Zoo-gæsterne også med en forventning om, at den dødnervøse konservative politiker leverer varen og aftenens bedste show i bedste main event-stil.

Iført hvid skjorte og blå jeans kommer Naser Khader ud foran publikum til en heltehyldest, men politikeren går afslappet og sonderende rundt på scenen og fornemmer det nye terræn, som han træder på i comedy-verdenen. Publikummet er klar til at blive vundet over på Khaders side, og da han fortæller, at han vil afsløre statshemmeligheder i sit show, vinder han fra start publikummet over.

"Det er enormt vigtigt med publikums reaktion. Jeg improviserede også et par gange, fordi jeg glemte et par jokes, og så fandt jeg på et par andre, der var lige så sjove. Sammenspillet med publikum gør, at man begynder at improvisere," fortæller Naser Khader.

Det er kun Gintberg, der gør det
For det meste er materialet politikerens eget, men han har dog fået assistance og gode råd af stand-up-komikeren og 'Vild med comedy'-coachen Christian Fuhlendorff, der i dagene op til showet på Comedy Zoo især kom med ét godt råd.

"Lad vær med at grine af dine egne jokes. Det må man ikke. Man skal hedde (Jan, red.) Gintberg for at grine af sine egne jokes," fortæller Naser Khader.

Ingen deciderede overraskelser finder vej i den tidligere folketingspolitikers materiale eller valg af emne. Der bliver leveret jokes om Helle Thorning-Schmidt, Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen, Marianne Jelved og Osama bin Laden.

"Hvorfor tøver I!?"
"Det ville nok have virket mærkeligt, hvis jeg havde stået og snakket om parforhold, som mange stand-up-komikere gør, men folk relaterer mig til en bestemt verden, og det er det, der skal være udgangspunktet," lyder det fra Naser Khader, der ikke havde overvejet at chokere publikum ved at vælge et uventet emne.

De mange jokes om Christiansborgs mest kendte skikkelser fyres også af sted med stor tilfredshed blandt tilskuerne, men der er også nogle stykker, hvor timingen mangler.

"Det var da sjovt! Hvorfor tøver I," råber Naser Khader fra scenen, da den forventede respons for en joke udebliver.

Khader er ikke så god som Bang
Hans selvironiske udråb bliver dog taget til sig af publikum, der kvitterer med klapsalver fra hans ihærdige iver efter at få joken i hus trods alt.

"Timingen er enormt vigtig, men også mimikken og tonefald. Jeg behersker det ikke lige så godt som dem der (peger på en plakat med stand-up-komikeren Carsten Bang, red.), men man lærer nogenlunde timingen af coachen," fortæller Naser Khader.

Inkluderet i sit materiale havde Naser Khader også et par jokes om Venstres tidligere integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech. Han fortæller i sit show, at hun en overgang ikke troede på, at han var muslim, og at han gentagne gange forsikrede hende, at han var omskåret. Efter en julefrokost holdt hun dog op med at tvivle på ham, joker han.

Spark ikke på en mand, der ligger ned
"Noget af det bygger faktisk på virkelige hændelser. Hun har mange gange sagt: Du er da ikke muslim. Og på et tidspunkt sagde jeg til hende: Jeg er da omskåret. Så legede vi videre med det. Jeg tror også selv, at hun vil synes, det er sjovt," fortæller Naser Khader.

Tidligere på aftenen har Naser Khaders konkurrenter i TV-programmet 'Vild med comedy' - Nikolaj Koppel, Maibritt Saerens og Jens Andersen - været på scenen og leveret deres første stand-up-show. Fælles for dem alle er, at de som del af deres show har fyret jokes om Naser Khader af.

"Jeg vil ikke sparke på en mand, der ligger ned," fortæller skuespiller Jens Andersen i sit show og forsikrer publikum om, at han ikke vil gøre grin med Naser Khader.

De andre gør grin med Khader
"Det er en god joke, fordi Naser Khader ikke er kommet i Folketinget. Tematisk ligger der noget med, at i stedet for at tage ansvaret for os selv, så tramper vi på andre. Det er ligesom det, der er budskabet, og så ligger der en joke foran det budskab," siger Jens Andersen.

Alligevel præsterer den debuterende stand-up-komiker en lang række jokes om den konservative politiker. Der bliver gjort grin med alt lige fra, at han har et stort hoved, til at han ligner et badedyr.

"Det handler netop ikke om Naser Khader. Temaet er lige præcis det der med at stå og pege fingre ad andre. Men så blev han symbolet. Det kunne jo lige så godt have været en hvilken som helst anden politiker eller en anden person. Han blev bare et eksempel på, hvor nemt det er at pege fingre ad andre i stedet for at tage ansvar for sig selv. Men selvfølgelig er der seks-syv Naser Khader-jokes, og så kommer det til at handle om ham," forklarer Jens Andersen.

"Nu får han!"
I sit eget show havde Naser Khader ikke nogen planer om at gå efter de andre deltagere, men han improviserede et par enkelte jokes om netop Jens Andersen for at give igen.

"På vej op til scenen tænkte jeg: Nu får han! Men det var ikke noget, der var forberedt," fortæller Naser Khader, der er vant til, at folk gør grin med ham.

"Man vænner sig til det. Jeg gør jo også grin med andre af mine kolleger, og man skal også kunne tåle at få igen," konkluderer Naser Khader.

Du kan se Naser Khader, Jens Andersen, Nikolaj Koppel og Maibritt Saerens kæmpe om, hvem der er aftenens sjoveste i tv-programmet 'Vild med comedy' fra mandag d. 9. januar kl. 21.50 på TV 2 Zulu

Sune Jørgensen (sujo@tv2.dk)