Puks mand er den nye B.S.

16x9

Tidligere jægersoldat Lothar Friis er ekspeditionsleder og coach i et nyt TV 2-program. TVTID.dk tegner et portræt

Tirsdag aften vil de danske TV-seere stifte bekendtskab med et nyt ansigt, Lothar Friis, som i de kommende uger på ægte B.S.-manér skal udfordre og guide en flok gymnasiepiger i Borneos jungle i programmet 'Ingen kære mor - alene i junglen'.

Den tidligere jægersoldat og livvagt, som er samlever med TV-værten Puk Elgård, har 16 års erfaring fra film- og TV-branchen bag sig. Men ud over et enkelt afsnit af 'De unge mødre' har han aldrig optrådt foran kameraet. Alligevel har han ikke spurgt skærmtrolden Puk til råds i forbindelse med sin TV-debut.

"Folkene bag programmet ønsker, at jeg skal fremstå så 'rå' som overhovedet muligt. Derfor har jeg ikke fået nogen form for medietræning, før optagelserne begyndte. Så jeg har egentlig ikke haft behov for at rådføre mig med Puk om det," siger Lothar Friis til TVTID.dk.

Privilegium at coache unge piger
45-årige Lothar Friis arbejder til daglig som lifecoach i Stifinder A/S, som tilbyder kurser i personlig og professionel udvikling til erhvervs- og virksomhedsledere. Her er han i kontakt med en helt anden målgruppe end teenagepigerne i TV 2-programmet.

"Normalt arbejder jeg med mennesker i en aldersgruppe fra 30'erne og op til 50'erne, og oftest varer kursusforløbet kun fire-fem dage. Så det er et stort privilegium at få lov til at være coach for en flok piger på så tidligt et stadium i deres liv og følge den store adfærdsændring, de gennemgår undervejs i de 18 dage i junglen," siger Lothar og tilføjer.

"Da jeg arbejdede som konsulent på 'De unge mødre', havde jeg en lignende opgave med at skulle udfordre pigerne med forskellige opgaver. I det ene program, hvor jeg selv medvirkede, blev jeg bedt om at booste deltagerne i programmet med selvtillid og selvværd - i løbet af tolv timer. Men det var en umulig opgave. For sådan fungerer et menneske ikke."

Lang fortid med B.S. Christiansen
Når Lothar Friis i sin facon og fremtoning på TV har en slående lighed med jægersoldat-kollegaen B.S. Christiansen, som bl.a. er kendt fra TV 2-programmet 'Bubber og B.S. på afveje', skyldes det, at de to har en lang fortid sammen.

"Jeg mødte B.S. første gang i 1988, hvor jeg kom ind i jægerkorpset, og han var instruktør. Siden har vi arbejdet sammen både i tjeneste og i andre sammenhænge, bl.a. gennem firmaet B.S. & Co., hvor vi fik job på TV-programmer som 'Stjernetræf' og 'Den store Mission'," forklarer Lothar.

Det var i øvrigt i forbindelse med optagelserne til 'Den store Mission', hvor Puk Elgård var vært sammen med sin bror Claus Elgaard, at Lothar Friis kom i kontakt med sin nuværende kæreste og samlever. Parret har fire børn, hvoraf det ene er fælles.

Sikkerhedskonsulent på Oscarvinderen 'Hævnen'
Gennem sit samarbejde med B.S. kom Lothar Friis i kontakt med Lasse Spang Olsen, der hyrede ham som sikkerhedskoordinator på filmene 'I Kina spiser de hunde' og 'Jolly Roger'. Siden har Lothar arbejdet bag kameraet på andre store, danske film som 'Flammen og Citronen' og senest 'Hævnen'.

"Jeg fungerer godt i kaos, så på et set, hvor det vrimler med freelancere, kamera- og lydfolk, er det min opgave at få folk til at slappe af, selv om det eksploderer omkring dem. Når der indgår special effects eller andre farefulde indslag, kan situationen let blive stresset, så jeg fungerer som et slags filter, der giver folk ro på."

"I 'Hævnen' var der for eksempel en scene, hvor to drenge skulle gå på toppen af en silo, samtidig med at de skulle koncentrere sig om deres replikker. Her skulle jeg hjælpe dem med at få så meget overskud, at de kunne tænke på deres rolle i stedet for højden. Det var også min opgave at få kamerafolkene placeret tilstrækkeligt sikkert på siloen."

Stolt over at blive valgt til TV-program
Selv om Lothar Friis gennem sit arbejde har fået mange kontakter inden for film- og TV-branchen, er jobbet på 'Ingen kære mor' ikke kommet flyvende til ham på et sølvfad.

"Jeg har været gennem tre hårde casting-forløb, hvor jeg var oppe mod mange andre kandidater. Der var også en del jæger-basser med. Så jeg var ret stolt over, at valget faldt på mig. Det føltes som at kravle igennem et nåleøje, ligesom dengang jeg kom ind i jægerkorpset," slutter Lothar.

Læs mere om det nye TV 2-program via link øverst til højre.

'Ingen kære mor - alene i junglen' har premiere tirsdag d. 12. april kl. 20.50 på TV 2

Susanne Nielsen