Var der "røde lejesvende" på DR?

16x9

DR_journalist kulegraver sin egen arbejdsplads i tre nye programmer. Se det første på søndag

DR-journalist kulegraver sin egen arbejdsplads i tre nye programmer. Se det første på søndag.

- Skal regeringen Baunsgaard dolkes og ødelægges af fjernsynets røde lejesvende?

... sådan lød formuleringen fra daværende Venstre-minister Jens Sønderup tilbage i 1968.

Udtrykket "røde lejesvende" var møntet på fire TV-journalister fra Danmarks Radio, der jo var synonymt med fjernsynet herhjemme dengang, og Sønderup tabte en sag om ærekrænkelse pga. den implicite påstand, at journalisterne var bestukket af venstrefløjen.

Udtrykket hang dog ved, og adskillige kritikere, med Erhard Jacobsen som den nok mest kendte, har flittigt brugt det lige siden.

Men var der egentlig noget om snakken?

Undersøger egen arbejdsplads
For første gang nogensinde undersøger en TV-journalist nu beskyldningen, som især i 70´erne og 80´erne hang over Danmarks Radio, men som stadig får ny næring nu og da.

I dag især i forbindelse med DRs dramaafdeling.

DR-journalisten Jacob Rosenkrands konfronterer i programserien 'Jagten på De røde lejesvende' de journalister, redaktører og DR-medarbejdere, som igennem årenes løb er blevet beskyldt for bevidst at præge Danmarks radios udsendelser i venstreorienteret retning.

Jacob Rosenkrands er selv født i 1970, og er opvokset med Danmarks Radios udsendelser, helt uvidende om den indoktrinering han ifølge mange kritikere er blevet udsat for.

Vietnams "befrielse" og det herlige DDR
I Programmet møder Jacob Rosenkrands bl.a. journalist Jens Nauntofte, der i halvfjerdserne kaldte den kommunistiske overtagelse af Saigon for en "befrielse".

Han taler også med journalist Kjeld Koplev, der gav taletid til lovprisninger af levevilkårene i det hedengangne DDR.

Programmet giver desuden taletid til gamle DR-kritikere som Per Stig Møller og Leif Davidsen.

De konkrete anklager
DR2s programchef, Arne Notkin, fortæller, at programserien skal ses som første skridt i en ny retning på DR2, hvor kanalen vil tage fat på Danmarkshistorien, og særligt prøve at belyse de mere ømfindtlige og kontroversielle sider af den.

Han understreger dog, at programserien 'Jagten på De røde lejesvende' mere er et oplæg til debat, end et forsøg på at fremvise en facitliste over DRs fortid.

- 'Jagten på De røde lejesvende' hævder ikke at besvare spørgsmålet om, hvorvidt DR som helhed formåede at balancere sin dækning i en meget politiseret periode af Danmarks historie.

- Men den foretager en række kontroversielle punktnedslag og undersøger en række helt konkrete anklager mod nogle af dem, der i den offentlige debat blev stemplet som 'røde lejesvende'.

- Det er altså lige så meget en serie, der giver bolden op til en åbenhjertig debat, hvor der naturligvis er plads til synspunkter fra alle dele af det politiske spektrum, udtaler Arne Notkin.

Se første afsnit af 'Jagten på De røde lejesvende' søndag den 19. september kl. 21.50 på DR2.

Bjarke Hansen