'Sporløs' er ikke et dokumentarprogram

16x9

Fagbladet Journalisten fandt for ikke så længe siden ud af, at DR1s meget populære program 'Sporløs' i vid udstrækning var iscenesat. Det tager programmets producenter nu konsekvensen af, skriver Mediawatch.

DR1-programmet 'Sporløs' kan samle omtrent én million mennesker foran de danske TV-skærme, hver gang det bliver sendt. Men programmet, der handler om almindelige danskere, der får hjælp til at opspore bekendte, som er blevet væk, er i meget høj grad iscenesat af TV-skaberne. Det kunne fagbladet Journalisten berette i sidste uge.

Og det tager DR1 nu konsekvensen af.

"Vi rekonstruerer"
I DRs etiske retningslinjer kapitel 1 står der:

- Det er vigtigt, at både tilrettelægger og redaktør altid gør sig grundige overvejelser om anvendelse af iscenesættelse, rekonstruktion og anvendelse af musik i faktaproduktioner. Resultatet skal give et fair og retvisende billede af virkeligheden. Ved rekonstruktion eller modelbilleder skal dette fremgå tydeligt for seerne.

Og dette er bestemt ikke sket i forbindelse med 'Sporløs'.

Fremover vil DR derfor gøre seerne klar over i programomtale og i rulleteksterne til programmet, at 'Sporløs' ikke er dokumentar.

Kanalen tager konsekvensen af kritikken, og oplyser i fremtidige udgaver af 'Sporløs' om, at der både forekommer rekonstruktioner, tidsforskydninger og komprimering af tid, og en hvis manipulation sted i klipningen i 'Sporløs', og at det altså ikke er den nøgne virkelighed, der ruller over skærmen.

Genreblanding
Danmarks Radio har hele tiden forsvaret 'Sporløs' med, at programmet er en blanding af forskellige genrer, og at kanalen altså derfor ikke behøves at leve op til dokumentargenrens stringente krav om autencitet. Og et program som 'Sporløs' er nogle gange nødt til at manipulere en smule.

- Det afgørende for os er, at når der er lavet aftale med den eftersøgte på forhånd, så handler det om at passe på den medvirkende. Vi kan ikke risikere og udsætte den medvirkende for en lukket dør for åbent kamera endsige brase ind i den eftersøgtes liv uden at kende til deres situation, siger programansvarlig Birdie Bjerregaard til Mediawatch.

Men hun understreger, at selve mødet imellem den eftersøgte og den søgende er 100% ægte. De har ikke mødt hinanden før.

Bjarke Hansen