Svenske og tyske TV-kanaler forsvinder

16x9

Når det digitale signal indføres 1. nov., mister en million danske TV_seere en række af nabolandenes TV_kanaler.

Omkring en million TV-seere hos Boxer, Viasat og Canal Digital kommer til at skue langt efter svenske, tyske og norske kanaler efter overgangen til digitalt tv.

De danske TV-udbydere er ikke meget for at give seerne mulighed for at se svenske, norske og tyske kanaler. Viasat og Canal Digital tilbyder ingen, mens Boxer har én kanal fra hvert land. Eet betyder, at kun kunder med kabel- og bredbånds-tv kan se de to svenske public service-kanaler SVT1 og 2, tyske ZDF og NDR samt norske NRK.
- Det er hul i hovedet, mener Lars Whitt, der er sekretariatsleder for Øresunddirekt, som Økonomi- og Erhvervsministeriet og Region Hovedstaden står bag, ifølge DR Nyheder.

Kun plads til 30 kanaler
Ved overgangen til det digitale TV-signal pr. 1. november skulle der efter planen ellers have været plads til, at seerne frit kunne vælge de kanaler, de vil se. Men hos satellitudbyderne Viasat og Canal Digital tilbydes ingen nabokanaler overhovedet, mens Boxer tilbyder svensk TV4, norsk TV2 samt den tyske public service-kanal ARD.
- Vi har valgt de tre, fordi de er de mest populære i Danmark. Vi har kun plads til 30 kanaler, så der er nogle hensyn, vi har måttet tage for at have et så alsidigt udbud som muligt. Derfor er der kun plads til tre nabolandskanaler, siger Boxers adm. direktør Steen Ulf Jensen til DR Nyheder.

Bonus ved at bo tæt ved grænsen
Selv om hverken Boxer, Canal Digital eller Viasat har fundet plads til de svenske og norske og tyske public service-kanaler, med undtagelse af ARD hos Boxer, kan enkelte husstande alligevel være heldige og modtage svenske eller tyske kanaler.
Det digitale sendenet er egentligt bygget sådan, at signalet blokeres ved grænsen, men radiobølger er ikke sådan at stoppe, og derfor kan folk i tæt på grænsen være heldige at fange signalet fra de svenske og tyske sendere.
Det kræver dog, at antennen er rettet mod den udenlandske sender. Og er det ikke i samme retning som den danske sender, kræver det to antenner på taget, i stuen eller på loftet.

Susanne Nielsen