Mød deltagerne i Melodi Grand Prix!

Se video_interview med værtsparret, Birthe Kjær og Felix Smith, samt en række sangere.

Jimmy Jørgensen, Marie Carmen Koppel, Johnny Deluxe og Trine Jepsen er blandt de kendte navne i årets danske Melodi Grand Prix. Se video-interview med nogle af dem her.

Hele 684 sange var sendt ind til bedømmelsesudvalget i årets Melodi Grand Prix, men kun seks af dem slap igennem det meget trange nåleøje. For fire af de 10 deltagerpladser var på forhånd reserveret til kendte navne, de såkaldte Wild Cards.

Her kan du læse om alle deltagerne og se eksklusive video-interviews med en række af dem. Øverst er der en video-præsentation fra fredagens pressemøde, hvor værterne Birthe Kjær og Felix Smith introducerer deltagerne.

Jeppe (Lucky Boy)
Det er de færreste danske musikere, der har prøvet lige så meget som Jeppe Laursen. Navnet vækker måske ikke genkendelse, men siger man 'Junior Senior', er de fleste med. Som den ene halvdel af den nu opløste duo har Jeppe skrevet flere internationale hits og stået på alverdens store scener med over 40.000 ellevilde publikummer.

Jeppe har både skrevet og vil synge Lucky Boy, som han har produceret sammen med to af sine venner, Filip Nikolic og Thomas Troelsen, der også har en række hits bag sig. Jeppes deltagelse i årets Melodi Grand Prix kommer af, at DR spurgte Thomas Troelsen, om han havde lyst til at tildele et Wild Card til en anden dygtig dansk kunstner. Jeppe var den eneste, som Thomas havde lyst til at spørge. Heldigvis sagde Jeppe straks ja.

Marie Carmen Koppel (Crying Out Your Name)
Danmarks souldiva nummer ét, Marie Carmen Koppel, har med sin kraftfulde stemme leveret soul og gospel i særklasse til danskerne igennem mange år. Nu skal hun som særligt inviteret Wild Card levere sit helt eget bud på et Grand Prix-hit. Sammen med Dan Hemmer har hun skrevet sangen Crying Out Your Name, som hun beskriver som en "stor ballade".

Marie Carmen Koppel kommer ud af en kendt musik-familie, og hendes interesse for at synge begyndte allerede som 5-årig, da hun tog med sin far, Anders Koppel, på sommerhøjskoler. Som teenager sang hun kor med adskillige af landets førende kunstnere - blandt andre Moonjam og Sanne Salomonsen, og i 1992 dannede hun sammen med sin bror Benjamin Koppel bandet 'Carmens Kappel'. I 1994 rejste Marie Carmen Koppel til New York, hvor hun fik den amerikanske gospeltradition ind under huden.

Jimmy Jørgensen (Alice In The Wonderland)
Danskerne kender Jimmy Jørgensen som rocksanger i bandet Hotel Hunger og skuespiller i en lang række populære teaterstykker, TV-serier og spillefilm. Nu er han særligt inviteret til at optræde ved Dansk Melodi Grand Prix 2009.

Selv forbinder Jimmy Melodi Grand Prix med hygge, kaffe og kage, og han glæder sig til at trække i det fine tøj og optræde med sangen Alice In The Wonderland, som var grunden til, at han valgte at sige ja tak til at være med.

Svenskerne Mikael Erlandsson og Torbjørn Wassenius har skrevet musik til den Beatles-inspirerede sang i samarbejde med Claes Andreasson, der sammen med Birgitte Rye også har skrevet tekst. Det svenske team har arbejdet sammen i flere Grand Prix-sammenhænge. Blandt andet har Mikael Erlandsson sunget begge de sange, han har haft med i svensk Melodi Grand Prix. Claes og Torbjörn har i alt skrevet 13 sange til Melodi Grand Prix rundt omkring i Europa. I 2008 kom de i finalen med sangen 'Wolves of the sea', som repræsenterede Letland.

Johnny Deluxe (Sindssyg)
De står bag store danske hits som 'Elskovspony', 'Drømmer jeg' og 'Drenge som mig', og nu er de som Wild Card særligt inviterede til at skabe og optræde med endnu et hit til Dansk Melodi Grand Prix 2009.

Johnny Deluxe fik deres gennembrud via P3s Karrierekanonen i 2003 og debuterede i 2004 med albummet 'Johnny Deluxe', der solgte platin. Samme år blev de kåret som Årets Nye Danske Navn ved Zulu Awards og var nomineret i samme kategori ved P3 Guld og DMA.
Bandet blev dannet i 2000 i London af forsanger Noam Halby, bassist Jakob S. Glæsner og guitarist Søren Itenov, og i 2002 sluttede trommeslager Morten Lynggaard sig til bandet.

Johnny Deluxe stiller op med sangen Sindssyg, som er skrevet af forsanger Noam Halby og bassist Jakob Glæsner i samarbejde med den svenske hitmager Peter Kvint. Om sangen vil Johnny Deluxe ikke røbe for meget ud over, at den 'eddermame er svær at stå stille til!'

Trine Jepsen (I Never Fall In Love Again)
Trine Jepsen har 10 års jubilæum, når hun i år optræder ved Dansk Melodi Grand Prix. Sammen med Michael Teschl debuterede hun nemlig som sanger i det danske Grand Prix i 1999 og vandt med sangen 'Denne gang'. Parret kom dermed med i den internationale finale i Jerusalem.
Siden stillede Trine op i talentprogrammet 'Popstars', hvor over 3000 deltog. Trine var blandt de fire vindende piger, der sammen dannede gruppen Eye-Q. Siden har Trine kastet sig over musicalgenren, hvor hun bl.a. har spillet den skrappe tante Sofie i 'Folk og røvere i Kardemommeby'.

Det svenske sangskriverteam Claes Andreasson, Torbjörn Wassenius og Johan Sahlén har skrevet tekst og musik til sangen I Never Fall In Love Again, som de beskriver som et moderne up-tempo Grand Prix-hit, der handler om kærlighed- på tekstsiden i samarbejde med Niels Kvistborg.

Claes har i alt skrevet 13 sange til Melodi Grand Prix rundt omkring i Europa, mens Johan primært har skrevet og produceret musik for svenske kunstnere. Sammen skrev Claes, Torbjörn og Johan sidste år et hit til det japanske boyband News, og alene på udgivelsesdagen blev der solgt 360.000 eksemplarer af singlen.

SUKKERCHOK (Det' det)
Den hvinende søde trio SUKKERCHOK består de tre hystader Inez, Kat & Malene, som alle har dét til fælles, at de elsker pop, der kan danses og grines til. Hvis man er så heldig at møde dem, vil man ikke være i tvivl om, hvad der menes, og hvorfor de kalder sig det, de gør!
SUKKERCHOK blev egentlig samlet til et helt andet formål end Melodi Grand Prix - nemlig at synge titelsangen til den kommende runde af reality-serien 'Paradise Hotel'. Det viste sig at være en så stor succes, at de nu også arbejder på et album OG har meldt sig på banen ved Dansk Melodi Grand Prix 2009.

Lasse Lindorff, Mogens Binderup og Lise Cabble har sammen skrevet tekst og musik til Det' det, der handler om x-faktoren i kærlighed. Alle er gamle kendinge i Grand Prix-sammenhæng. Mogens Binderup er producer og sangskriver og har bl.a. arbejdet med James Sampson og Sanne Salomonsen.

De fleste kender Lise Cabble fra 90'er-bandet Miss B. Haven. Til daglig arbejder hun som sangskriver, og det er sjette gang, hun skriver til Melodi Grand Prix. Første gang, hun deltog, var det med sangen 'Fra Mols til Skagen', der vandt i 1995.

Lasse Lindorff arbejder til dagligt som sangskriver og producer i sangskriverteamet GL Music og har det seneste år skrevet til og arbejdet med bl.a. Sanne Salomonsen, Johnny Deluxe, X-Factor Martin og Anna David. Lasse, Mogens og Lise skrev sidste år sangen 'Hooked on you', som Lasse selv stod for at blæse ud over scenekanten.

Hera Björk (Someday)
Hera Björk er født i Island, men har i de sidste fire år været bosat i København. Hera er en velkendt og populær sangerinde i Island, og i bagagen har hun flere soloalbums, flere forskellige bands, medvirket i adskillige musicals og mange TV-optrædener. Hun har også arbejdet sammen med mange af Islands bedste musikere, heriblandt sangerinden Björk og bandet Sigur Rós.

For knap fem år siden begyndte Hera på sangundervisning i Danmark hos sangpionéren Cathrine Sadolin, hvilket hurtigt resulterede i, at Hera flyttede til Danmark for at hellige sig studierne.
Hera har en del erfaring med Melodi Grand Prix, da hun tidligere har deltaget som solist i den islandske udgave og som korsanger i Beograd i 2008 for det islandske bidrag.

Christina Schilling og Jonas Gladnikoff har skrevet musik til sangen Someday, mens Henrik Szabo og Daniel Nilsson har skrevet teksten, der handler om at turde tro på sine drømme. Ifølge sangskriverteamet er det en kraftfuld og pompøs sang, som er en ægte Grand Prix-diva værdig. De fire komponister og sangskrivere er venner og har alle en stor forkærlighed for Melodi Grand Prix, som de betegner som en storslået musikfest for hele Europa.

Henrik er selv musiker og lever og ånder ligesom Daniel for musikken. Derfor har de et godt øje for, hvad der kræves i en sangtekst. Christina og Jonas har skrevet musik sammen i fire år, og Jonas har blandt andet været med til at skrive sange til Melodi Grand Prix i Litauen, Albanien og Bulgarien.

Claus Christensen (Big Bang Baby)
Sidste gang danskerne oplevede Claus Christensen på DR1 var, da han ledede og sang med i Gentofte Gospelkor, som kom i semifinalerne ved 'Talent 2008'. Tidligere har han brugt sin stemme som backing sanger for blandt andre Cliff Richard og S.O.A.P., i tegnefilm som Walt Disneys 'Hercules' og i teaterstykker som 'Jesus Christ Superstar' på Det Ny Teater.

De sidste ni år har Claus dog mest holdt sig bag scenen og sat sit præg på tekst og komposition. Som sangskriver og tekstforfatter var han med til at skrive S.O.A.Ps megahit 'This is how we party', flere af Blå Øjnes numre og sangen 'Daydream nightmare' fra filmen 'Blå mænd'. Men nu er han klar til en solokarriere.

Det er første gang, Claus stiller sig i front på scenen og synger ved Dansk Melodi Grand Prix. Tidligere har han bakket solisterne op ved lignende lejligheder. I 2007 var Claus med til at skrive Dramaqueens vindersang, og sidste år var han med til at skrive sangen 'Until we're satisfied', der blev fremført af Kendra Lou.

Troels Holdt, Lars Malm og Lise Cabble har sammen skrevet og komponeret sangen Big Bang Baby. Det glade/melankolske elektro-pop nummer handler ifølge de tre komponister om kærlighed iklædt naturvidenskabelig frakke.
Troels Holdt og Lars Malm har arbejdet sammen i mange år og dannede i 2004 bandet Nordstrøm, der blandt andet står bag hits som 'Berlin', 'Du og Jeg' og 'Endnu Én'.
Lise Cabble skrev i 1995 den danske vindersang 'Fra Mols til Skagen'.Det seneste år har hun skrevet sange til bl.a. Sanne Salomonsen og Johnny Deluxe.

Christina Undhjem (Underneath My Skin)
Første gang danskerne stiftede bekendtskab med hendes smukke stemme var, da hun hittede med det danske band YouKnowWho i 1995. Siden er norske Christina Undhjem dukket op i mange spændende sammenhænge. I 1997 debuterede hun som soloartist med albummet 'Watching You', der i Danmark solgte 25.000 eksemplarer. Hun har varmet op for store internationale stjerner som Lionel Richie og Michael Buble, og Richard Marx og Dian Warren har skrevet sange til hende.

I Danmark har vi blandt andet oplevet hende i selskab med Ida Corr i duoen 'Sister'; på julehittet 'Let Love Be Love' i selskab med 'Juice' og 'S.O.A.P' og som den kvindelige vokal på Nik & Jay-hittene 'Én dag tilbage' og 'Ka du høre hende synge'. Ud over karrieren som sangerinde er Christina sangskriver og har bl.a. været med til at skrive danske Maria Lucias hit 'Taking Back My Heart' fra 2004. Christina Undhjem har tidligere deltaget i det norske Melodi Grand Prix - I 2006 med sangen 'My Dream' og i 2007 med sangen 'Here'.
(OBS: Der er fejl i video-interviewet. Christina Undhjem slap gennem nåleøjet og kom IKKE med som et Wild Card!)

Mads Haugaard og Brian Risberg Clausen har sammen skrevet balladen Underneath My Skin, der handler om afmagten ved at miste. Mads arbejder til dagligt som producer og sangskriver og har bl.a. skrevet og produceret de fleste af numrene på Julie Bertelsens nye album samt skrevet sange til Nikolaj Christensen fra 'Nikolaj og Piloterne, Sanne Salomonsen m.fl. Mads har også tidligere bidraget til Dansk Melodi Grand Prix. I 2006 skrev han 'Make this Night Forever', der blev fremført af Christine Blond, mens han i 2007 var med til at skrive 'Fly' sunget af Annika Askman.

Brian Risberg Clausen udgav sit første album under kunstnernavnet Bryan Rice for tre år siden og er i øjeblikket i gang med sit tredje album, der udkommer i første halvdel af 2009. Mads og Brian har sammen skrevet flere numre til Bryan Rices albums.

Niels Brinck (Believe Again)
Niels Brinck med kunstnernavnet 'Brinck' er født og opvokset i Århus og har fra barnsben været tiltrukket af musikken - først som sangskriver og siden som producer og sanger. Som blot syvårig skrev han sine første sange, der bl.a. kom med i 'Politikens Lystige Viser For Børn'. Siden har han skrevet og komponeret til et hav af artister, bl.a. franske Anggun, grønlandske Julie og senest X-factor-vinderen Martin, som han skrev hittet 'The One' til.

De seneste år har Brinck dog fokuseret på at udvikle sig som sanger. Han debuterede i 2007 med kendingssangen til TV2 krimiserien Anna Pihl, 'In The End I Started', som har nærmet sig guldstatus i forhold til antallet af downloads. I maj 2008 udkom Brinck med sit debutalbum.

Lars Halvor Jensen, Martin M. Larsson og Ronan Kreating har skrevet musik og tekst til Believe Again. Lars Halvor Jensen og Martin M. Larsson mødtes i 1995 på Den Rytmiske Højskole i Vig. Her dannede de sammen med sangerinden Christina Undhjem gruppen YouKnowWho, der hittede stort i slutningen af 90'erne.

Siden har Lars og Martin bl.a. skrevet og produceret musik for internationale kunstnere som Paula Abdul, Sugababes og Blue, samt danske kunstnere som Maria Lucia, James Sampson og Simone. De rejser ofte til New York, London og Los Angeles for at arbejde sammen med andre sangskrivere, og det var på én af disse ture, de mødte Ronan Keating fra det legendariske boyband Boyzone. Sammen med ham har de skrevet sangen 'Believe again', der handler om at genfinde troen på kærligheden. Martin og Ronan debuterer i Grand Prix-sammenhæng, mens Lars var med til at skrive sangen 'On top of the world', som blev fremført af Heidi Degn ved Dansk Melodi Grand Prix 2006.

Dansk Melodi Grand Prix 2009, lørdag d. 31. januar på DR1.

Eurovision Song Contest:

Semifinale 1: Tirsdag d. 12. maj

Semifinale 2: Torsdag d. 14. maj

Finale: Lørdag d. 16. maj

Susanne Nielsen