Blachman viser tænder - igen

16x9

Thomas Blachman var tilbage i sit gamle sure es, da han startede i en ny sæson X Factor fredag aften.

"Det har aldrig set værre ud!", "Det er mildest talt en katastrofe!", og "Nu hjælper jeg dig kraftæd'me ud!".
Det er bare enkelte eksempler på dommer Thomas Blachmans mavesure udladninger i fredagens startskud på en ny runde X Factor.
Over 5000 håbefulde aspiranter var mødt op til audition i København - og man kan måske nok give Blachman ret i, at en stor del af dem burde være blevet hjemme.

Kunne ikke huske sangtitlen
I hvert fald kan man undre sig over, hvordan folk finder på at tilmelde sig en sangkonkurrence, når de ikke engang kan huske titlen på den sang, de skal synge. Det gjaldt bl.a. unge Maria Nørskov, som stillede sig op foran dommerpanelet og sagde: "Jeg vil synge en sang af Whitney Houston, som hedder I...". Remee kom hende til hjælp og foreslog "I will Always Love you" eller "I will run to you". Men nej, da Maria gik i gang med at synge, viste det sig, at det var "I have Nothing".
Desværre sang hun også så pivfalsk, at det ikke blev til mere end et halvt vers.

Rasede ud i video-boks
For Maria Nørskov og mange af de øvrige vragede kandidater var der dog mulighed for at gå ind i en video-boks og afreagere ved at sige sin uforbeholdne mening om dommerne. Og igen var det Blachmans navn, der blev nævnt igen og igen. "Blachman, du kan rende mig!", og "Blachman, jeg har kun én ting at sige til dig: Æææiiiææææææiiiiæææææææh...", hvorefter der fulgte en meget lang, skinger og brægende lyd.

Charmerende indslag
Der var dog også eksempler på sangaspiranter, som ikke kunne synge, men som alligevel var charmerende. Det gjaldt bl.a. Jens Kenneth Rasmussen, som havde friet til sin kæreste med Elvis-sangen "Can't Help Falling in Love" og ville gentage succesen i X Factor. Med et ubehjælpsomt engelsk og en kejtet fremførelse lykkedes det ham dog ikke at få dommernes 'ja'.
Da Lina Rafn efterfølgende spurgte, om han virkelig selv syntes, at han sang helt fantastisk, svarede han. "Ja, i forhold til, at jeg kun har lært det ved at synge jakoki". Hvorefter dommerne så helt uforstående ud. Det viste sig, at Jens Kenneth mente 'karaoke'.

Åbenlyse talenter
Efter en meget lang morgen og formiddag, hvor dommerpanelet kun havde sagt nej, nej og nej, og Blachman snerrede: "Det er, hvad innovations-Danmark kan byde på", begyndte det at lysne hen på eftermiddagen.
En af de åbenlyse talenter var Samuella Wuo, der fortolkede Duffy-sangen "Mercy" helt fantastisk. Så fulgte 16-årige Marcel Mark Gbekle (I'm so in love with you), Linda Andrews (I'm your lady) og Debby van Burg Hamburg (skotsk sang), som havde hver deres helt personlige sangteknik.

Pinligt og underholdende
Selv om det er lidt trivielt og deja-vu-agtigt at tilbringe fredag aften med at se X Factor endnu engang, er det stadig underholdende at se folk gøre sig selv til grin på landsdækkende TV.
Det kan stadig overraske seeren, at fuldstændig tonedøve mennesker kan bilde sig selv ind, at de kan synge, og at X Factor er en hurtig genvej til succes og berømmelse. Eller som Blachman udtrykte det: "Skal jeg studere i 14 år, eller skal jeg bare lige smutte over til Remee".

Dommertrioens indledende talentjagt i København var altså en yderst blandet fornøjelse. Spørgsmålet er nu, om jyderne har mere X Factor at byde på.

Se X Factor næste fredag kl. 20.00 på DR1, hvor der er audition i Århus.

Susanne Nielsen