Retten ser kritisk på TV 2-dokumentar

16x9

Retsformanden i den såkaldte stadion-drabssag fra Aalborg skal nu afgøre, om det skal have betydning, hvis sagens nævninge og dommere har set TV 2-dokumentaren Den sorte box: Mysteriet om Rasmus.

Forsvareren for 16-årige Rasmus Popenda krævede under Landsrettens behandling af stadion-drabssagen tirsdag svar på, om nævninge og dommere har set TV 2-dokumentaren Den sorte box: Mysteriet om Rasmus. Han mener nemlig, at det kan påvirke deres holdning, nu hvor anklagemyndigheden har anket byrettens dom til Landsretten.
Retsformanden skal derfor afgøre, om det har nogen betydning, hvem der måtte have set programmet, skriver Politiken.

Den sorte box: Mysteriet om Rasmus, der blev vist den 7. oktober, dokumenterede, at den dengang 15-årige Rasmus Popendas voldelige adfærd i årevis havde været kendt af politiet og Aalborg Kommune, og at han måske kunne være blevet stoppet i tide - inden han blev morder.

Den alkohol- og amfetaminpåvirkede Rasmus Popenda overfaldt og dræbte natten til d. 27. oktober sidste år den tilfældigt forbipasserende 48-årige musiklærer Henrik Bjerremand Kristensen på en sti ved Aalborg Stadion. Popenda trak offeret hen under en gadelygte, mens han filmede ugerningen med sin mobiltelefon.

Sagen vækker politisk opsigt
Da Rasmus Popenda i august ved byretten i Aalborg blev idømt fire års fængsel for mordet, kritiserede flere prominente politikere straffens længde, som de mente var for kort. Kritikken kom blandt andre fra statsminister Anders Fogh Rasmussen selv.

Et andet tryk udefra på retten kommer fra folkedybet: På nettet er der samlet over 40.000 underskrifter på kravet om en hårdere straf til den 16-årige. Og på lørdag er der demonstrationer i flere byer for kravet om hårdere straffe i den slags sager.

Ifølge forsvareren, Kristian Mølgaard, er det svært for retten at undgå at blive påvirket af presset udefra. Hvis det lykkes ham at få noteret, hvor mange af nævningene og domsmændene, der har set TV-dokumentaren, vil han bruge oplysningen, hvis den 16-årige senere vil føre sagen for Menneskeretsdomstolen.

Susanne Nielsen