15 fede 80'er-serier

16x9

Knight Rider kommer snart som serie igen, og derfor synes TVTID, at det er på tide, at vi kigger nærmere på det bedste fjernsynet kunne levere af serier i 80'erne.

Vi er klar over, at visse af serierne startede sidst i 70'erne eller sluttede først i 90'erne, men da de er så kendetegnende for, hvad danskerne så af fjernsyn, har vi valgt at tage dem med.

Matador (1978-1981)
Den kommer man ikke udenom. En del af Danmarkshistorien, der trods utallige genudsendelser altid finder nye fans.

Dick Turpin (1979-1982)
Robin Hood med action og humor. En favorit der fik pustet nyt liv i sig takket være TV 2 Zulus tømmermænds-tv.

Blomsterbørns børn (1983-1986)
Hvis man tænker 80'er, tænker man uden tvivl også Michael J. Fox, der fik sit gennembrud i denne serie om generationen efter "kærlighedsgenerationen".

Dollars (1981-1989)
80'erne drejede sig om penge, og denne serie blev et symbol på overflod og velstand. Plus Joan Collins blev tv-historien første rigtige møgkælling.

De unge strissere (1987-1991)
Johnny Depps gennembrudsrolle som den følsomme unge betjent. Alle der var unge i 80'erne husker kendingsmelodien, og klapsalver for at den overlevede i fire år med ugentlige plots skåret over den samme skabelon.

Hun så et mord (1984-1996)
En særlig plads i TVTIDs hjerte (og uden tvivl i himlen, når den tid kommer) er reserveret til Angela Lansbury, der som Jessica Fletcher kunne få selv de mest afskyelige mordsager til at virke lune og varme - og 12 år? Det er temmelig mange mord!

Par i hjerter (1979-1984)
Her kan man tale om kemi. De to hovedroller, Robert Wagner og Stefanie Powers, fik med serien deres definerende roller, og har sidenhen aldrig rigtigt kunne smide det fra sig. Men hvorfor skulle de også det, for da de to mødtes - var det mord!

Remington Steele (1982-1987)
Ligesom Par i hjerter havde hovedrolleindehaverne, Pierce Brosnan og Stephanie Zimbalist, uovertruffen kemi, og man kan sagtens se, hvorfor James Bond-folkene allerede dengang ville have fat i Brosnan til rollen som Agent 007.

Cosby & Co. (1984-1992)
I Danmark er dens rolle måske lidt underspillet i forhold til den social kontekst, men Cosby & Co. gav hvide amerikanere en chance for at se, at sorte familier var ligesom alle andre - med de samme problemer og de samme glæder.

Miami Vice (1984-1989)
Neonfarver, svenskergarn, speedbåde, narkobaroner, Don Johnson, biljagter - hvad er der ikke at elske ved denne klassiker?

'Allo 'Allo (1982-1992)
"Listen very carefully, I shall say this only once" og "You stupid woman!" er blot et par eksempler på replikker, der sidenhen er blevet en del af den britiske - og danske - kulturarv.

ALF (1986-1990)
Det elskelige lille rumvæsen med en forsmag for katte fik os til at grine og gav samtidigt et mere komisk billede af rumvæsener - måske var de ikke alle sammen ude på at invadere jorden og gøre os til slaver - måske vil de blot have vores katte.

Panter Tanter (1985-1992)
TVTID vil holde på, at alle - ALLE - har set mindst et afsnit og trukket på smilebåndet. Danskerne især burde egentlig elske denne serie, da den bød på noget, som er kendetegnende for dansk humor: sarkasme.

Matlock (1986-1992)
Hvis du er i tvivl om, hvem Matlock er - så spørg dine bedsteforældre eller forældre. Advokaten, som ALTID fandt den rigtige morder, når retssagen var i gang (en sjælden ting i det virkelige liv - advokater er IKKE detektiver), holdt faktisk sin praksis gående i hele 6 år.

V - Invasion fra rummet (1983-1985)
Rumvæsenerne der spiste levende hamstre og fugle! Gav mange børn mareridt omkring hvad der måske kunne ske med piphans - og så var det hele vistnok en metafor for nazisterne i 30'erne - men hvem kunne bekymre sig om den slags, når de spiste LEVENDE kæledyr!

Og fordi 80'erne gav os så meget godt fjernsyn, at det er umuligt kun at vælge femten, giver vi jer en række boblere: A-team, Airwolf, Knight Rider, Dallas, Advokaterne, Fraglerne, Vokseværk i familien, MacGyver, Magnum, Hvem har bukserne på?, Blackadder, Nord og Syd, ja listen er næsten uendelig.

Er der nogle, som vi har glemt? Kom endelig med forslag!

Michael Viftrup