Sindssyg eller ikke sindssyg? Tre teorier om 'Shutter Island'

16x9

Fik du set 'Shutter Island' på TV 2, men er du lidt i tvivl om slutningen? På nettet florerer flere teorier om, hvordan Scorseses nervepirrende thriller egentlig ender

Søndag aften havde TV 2 danmarkspremiere på Martin Scorseses anmelderroste psykologiske thriller 'Shutter Island'. Så du filmen - eller har du tidligere set den - og er du en lille smule forvirret over slutningen, så er du ikke alene. På nettet diskuterer fans af filmen i stor stil, hvad der egentlig sker i minutterne, inden rulleteksterne ruller over skærmen.

OBS: Har du IKKE set filmen, er det en rigtig god idé ikke at læse videre herfra.

De tre teorier
Et af de spørgsmål, der unægteligt melder sig, er, hvorvidt Leonardo DiCaprios karakter er sindssyg eller ej. I filmen starter han ud som en politimand, men jo længere, man når ind i handlingen, får hans rolle mere og mere karakter af patient på det sindssygehospital, som han ellers er ankommet til som politibetjent.

Herunder kan du se tre teorier om Leonardos mentale tilstand og filmens handling i det hele taget.

1. 'Shutter Island' er et ondskabsfuldt, regeringsskabt forsøg
En af teorierne går på, at hospitalet på 'Shutter Island' i virkeligheden er et ondskabsfuldt, regeringsskabt laboratorium. Leonardo DiCaprios karakter, Teddy Daniels, er i virkeligheden en politimand, som er ved at opsnuse sandheden om laboratoriet, og doktorerne er derfor efter ham. Flere steder på nettet mener fans at have fundet "beviser" for denne teori. For eksempel giver lægerne aldrig et ordentligt bevis på, at Teddy Daniels rent faktisk er Andrew Laeddis og er patient på hospitalet, samt det faktum, at det aldrig bliver forklaret, hvor Teddy Daniels var før, han var på færgen i starten af filmen. Lægerne præsenterer dog Teddy Daniels for indlæggelsespapirer, men de kan - ifølge ivrige fans på nettet - jo sagtens forfalskes.

2. Leonardo er rent faktisk sindssyg
Den anden hovedteori går på, at Leonardo DiCaprios karakter i virkeligheden er sindssyg. Han er slet ikke betjenten Teddy Daniels, men den anbragte patient Andrew Laeddis, der har dræbt sin kone, efter at hun dræbte parrets tre børn. Ifølge denne teori - som støttes af de fleste på nettet - er handlingen i filmen rent faktisk en del af et rollespil, som de to læger Dr. Naehring og Dr. Cawley har lavet for at gøre Andrew Laeddis fri fra sine vrangforestillinger. Andre knap så sympatiske læger på Shutter Island ønsker nemlig at "kurere" Laeddis ved hjælp af det hvide snit, hvilket Dr. Naehring og Dr. Cawley ikke ønsker.

3. Jamen hvad så med slutningen?
16 ord i slutningen af filmen har næsten fået lige så meget opmærksomhed på nettet, som hele handlingen generelt. Her siger Leonardo DiCaprios karakter: "Which would be worse: to live as a monster or to die as a good man" - "Hvad er det værste: at leve som et monster eller at dø som et godt menneske." Men hvad mener den gode Leo egentlig med det? Også her er der flere forskellige teorier på nettet. Men hovedteorien går på, at Teddy Daniels/Andrew Laeddis rent faktisk har erkendt, at han er patient, og at han har slået sin kone ihjel. Han kan ikke leve med den sorg og viden, og han vælger derfor at "spille", at han stadig tror, han er Teddy Daniels, så han kan få det hvide snit og derved "glemme" sin fortid og sine synder. Han vil hellere leve og dø som en godt menneske (uden erindring om sin sygdom og tidligere handlinger) end han vil leve som det monster, han selv føler, hans handlinger har gjort ham til.

Har du mod på at læse flere teorier og diskussioner om filmen, kan du finde dem via linkboksen til højre.

Kom selv med dit forslag til, hvordan du tror, filmen hænger sammen, i kommentarfeltet herunder.

Jakob Skov Jakobsen, jaks@tv2.dk