Fra snob til nisse

Du kender ham sikkert bedst som snobben Fritz fra DR2-satiren Normalerweize. Men skuespilleren Martin Buch er et alsidigt talent med både teater- og filmerfaring, og snart kan han opleves som nissen Goddreng i TV 2's julekalender Mikkel og Guldkortet. TVTID har mødt ham til et interview.

Han sidder på dækket af sin luksusyacht med et glas Campari i hånden og skuer ud over Rungsted havn. Pomadehåret glinser i solen, charmekluden stikker skødesløst ud over skjortekraven, og indimellem fyrer han et par halvlumre bemærkninger af. Sådan kender de fleste af os skuespilleren Martin Buch. Nemlig som den dekadente og halvberusede snob Fritz, der altid har en kommentar til stort og småt - mest småt. (Se videoklippet fra DR2-satiren Normalerweize øverst på siden).

Inspireret af fars gode ven
Da TVTID møder Martin Buch på en café på Vesterbro i København, er der ikke meget snob over ham. Kun en svag accent afslører, at han har sine rødder i Nordsjælland, nærmere bestemt Kgs. Lyngby, og at han kender Fritz-typen derfra.
- Hvis man går en tur i Lyngby, Taarbæk, Klampenborg eller et andet sted nordpå, møder man mange af den slags typer, der taler ligesom Fritz, fortæller Martin.
- Men jeg er nok især blevet inspireret af en af min fars gode venner, som tit kom på besøg, mens jeg boede hjemme. Han var altid supervelklædt, galant og meget glad for damer. Han kunne godt finde på at komme med nogle bemærkninger, der minder lidt om Fritz'.

Sød nisse i TV 2's julekalender
Martin Buch, som netop har rundet 40 år d. 4. november, har dog meget andet end snobben Fritz og Normalerweize på CV'et. For øjeblikket spiller han i stykket Darwins testamente på Det Kongelige Teater, og snart skal han i gang med juleshowet Den kolde sweater på CaféTeatret i København. Og apropos jul - så vil vi møde Martin på TV-skærmen fra 1. december, hvor han spiller nissen Goddreng i TV 2' julekalender Mikkel og Guldkortet.
- Vi er tre nisser, der bor ude i en skov. Den ene er sur og vred, den anden er tunghør og den tredje er rigtig sød og rar. Jeg er den søde nisse, som hedder Goddreng, og som meget gerne vil i kontakt med menneskenes verden, forklarer Martin.

Hyggeligt og hårdt
På spørgsmålet om, hvordan det var at spille nisse, svarer Martin:
- Det er over et år siden, vi lavede optagelserne, så det ligger ikke så frisk i erindringen længere. Men det var rigtig hyggeligt at spille sammen med børn, og det var i det hele taget et fint hold. Jeg husker også, at det var sindssygt hårdt, fordi vi nisser hele tiden skulle gå på vores knæ - vi havde et par fødder spændt fast på knæene - og det gjorde ret ondt, afslører han.

Du kan opleve Martin Buch her:

Normalerweize (DR2 fredag kl. 21.00)

Mikkel og Guldkortet (TV 2 fra mandag d. 1. december kl. 20.00)

Rytteriet (satirisk radioprogram på DR's P2 søndag kl. 9.15)

LÆS resten af artiklen ved at klikke på linket øverst til højre.

Susanne Nielsen