Sofie Gråbøl i ny krimirolle: - Kan ikke bruge sweater mere

Se GRATIS snigpremiere på 'Fortitude' på TV 2 Play Når Sofie Gråbøl søndag aften toner frem i tv-premieren på den stort anlagte, britiske krimiseri

Se GRATIS snigpremiere på 'Fortitude' på TV 2 Play

Når Sofie Gråbøl søndag aften toner frem i tv-premieren på den stort anlagte, britiske krimiserie 'Fortitude', bliver det uden sweater - selv om serien foregår i en hundekold og arktisk udkant af Norge.

- Nej, jeg har ingen sweater på, og det er helt med vilje. For efter 'Forbrydelsen' kan jeg ikke have sweatre på mere. Det er meget trist, siger Sofie Gråbøl med et grin til tv2.dk, da hun stiller op til et interview om sin nye rolle i den britiske serie. Se videoklip fra serien øverst.

En magtfuld og ambitiøs kvinde
På trods af sweater-manglen er den 46-årige, danske skuespiller meget tilfreds med rollen som Hildur Odegard, der er "governor" i den fiktive nordnorske by Fortitude og fungerer som en blanding af borgmester og politichef.

- Hildur er et magtmenneske og et ledermenneske. Hun har store ambitioner på byens vegne og ønsker at tiltrække turister ved at bygge et spektakulært gletcher-is-hotel og udnytte den unikke natur. Men et voldsomt drab kommer i vejen for hendes planer, fortæller Sofie Gråbøl om rollen, der ligger meget langt fra 'Forbrydelsen's Sarah Lund.

- De to karakterer kan slet ikke sammenlignes. Hvor Sarah Lund er en enspænder, der er i opposition til systemet og kompromisløs i at finde frem til sandheden, er Hildur Odegard den direkte modsætning, der forsvarer systemet og opretholder ro og orden. Og så er hun et socialt væsen, der oven i købet er gift (med en politimand, red.), tilføjer Sofie Gråbøl med et grin.

Blandt internationale stjerner
Det er dog uden tvivl Gråbøls vidt berømte og anmelderroste rolle i 'Forbrydelsen', der har ført til, at hun nu er blevet en del af et internationalt hold af stjerneskuespillere i 'Fortitude'.

I Storbritannien bliver hun nemlig fremhævet som én af seriens frontskuespillere sammen med levende legender som Stanley Tucci og Michael Gambon, der spiller henholdsvis en tilrejsende politiefterforsker og en lokal, prisvindende fotograf. Men i virkeligheden er der tale om et stort ensemble-stykke.

- Jeg blev lidt overrasket over plakaterne i England, hvor jeg er er helt fremme som en af de store karakterer. For egentlig kan man kan ikke sige, at jeg har en særskilt hovedrolle. Jeg har en gennemgående rolle ligesom 20 andre skuespillere i serien, siger Sofie Gråbøl og fortsætter.

- Handlingen foregår jo i et lille, isoleret øsamfund i stil med Svalbard, så det er de samme mennesker, der færdes blandt hinanden og er totalt afhængige af hinanden. Så når der sker nogle heftige forbrydelser, må de pludselig påtage sig professionelle roller over for hinanden, såsom at skulle afhøre én, man kender rigtig godt. Og det bliver så katalysator for, at andre ting kommer op til overfladen, forklarer hun. .

Kompleks fortælling med en overraskende udvikling
Når man har set de to første afsnit af 'Fortitude', har man fornemmelsen af at befinde sig i et univers, der kan beskrives som en blanding af 'X Files' og 'Broadchurch', tilsat nordisk dysterhed, og det er svært at forudsige, hvad der kommer til at ske.

- 'Fortitude' er på én måde en klassisk thriller, men samtidig er den helt sin egen. Da jeg læste oplægget til de første to-tre afsnit, kunne jeg ikke placere den på en hylde og sige, at det havde jeg læst hundrede gange før. Og det var nok dét, der tiltrak mig ved den, lyder det fra Sofie Gråbøl, der tilføjer, at handlingen bliver ved med at overraske.

- Manuskriptet blev skrevet løbende gennem det halve år, vi optog serien. Det er en kompleks fortælling, og jeg må indrømme, at jeg blev virkelig overrasket over nogle af de sving, historien tager undervejs, slutter hun.

I andre roller ses desuden danske Mia Jexen, Richard Dormer, Christopher Eccleston, Sienna Guillory, Luke Treadaway, Jessica Raine og Nicholas Pinnock.

Se første afsnit af 'Fortitude' søndag kl. 21.00 på TV 2 - eller se snigpremieren lige nu på TV 2 Play