Grand Prix: De store lande betaler sig til finalepladser

16x9
Molly fra England Foto: POLFOTO

Har du siddet og undret dig over, hvorfor England, Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien automatisk er med i Melodi Grand Prix-finalen hvert år, så k

Det er tradition, at landet, der sidste år vandt trofæet til det Internationale Melodi Grand Prix, altid er sikret en plads i finalen næste år. Men siden  2000 har England, Tyskland, Frankrig og Spanien været sikret en plads i finalen og i 2010 kom Italien også med på holdet.

De fem lande giver et væsentligt beløb til EBU
Og forklaringen bag dette er slet og ret penge. Landene, der populært kaldes ’The Big Five’, har så at sige købt sig til finalen, de har nemlig givet flest penge til EBU (Eurovision Broadcast Union red.), der står for Grand Prix’et.

Hvor mange penge de fem lande har givet, vil EBU ikke ud med, men de fortæller i en mail, at det er store beløb i forhold til de andre landes bidrag.

- Ud af den totale tilmeldingsbetaling - 5 millioner euro (cirka 37 millioner kroner red.), giver de såkaldte ’Big Five’ et betydeligt beløb, skriver Sietse Bakker, der er event supervisor for det internationale Melodi Grand Prix hos EBU til tv2.dk.

Stor oversigt: Grand Prix-giganter væltet af pinden

Danmark får størstedelen af pengene
Hun forklarer samtidig, at størstedelen af de 37 millioner kroner går til værtslandet, hvilket dette år er Danmark.

Grand Prix-ekspert og kommentator Jørgen de Mylius finder det dog lidt mærkeligt, at de store lande skal have lov til at betale sig i finalen.

Mylius: Det er ren gakgak
- Hvis man tænker nærmere over det, er det faktisk dybt mærkeligt, at nogle lande kan betale sig fra at komme i finalen. I en hver anden konkurrence
ville man da ikke acceptere de forhold. Det er ren gakgak, og det er underligt, at det ikke er blevet taget op igen, siger Jørgen de Mylius.

Grand Prix: Her er rækkefølgen til finalen

Det handler også om seere og sponsorer
Men det er ikke kun de svimlende summer, de fem lande lægger, der giver dem en finaleplads. Sietse Bakker forklarer, at de fem lande også har en stor værdi for showet, og at EBU ganske enkelt ikke har råd til at miste landene og ikke mindst deres seere.  

- Grunden til, at de er direkte i finalen, er mere relateret til publikum. Hvis vi gik glip af seerne fra disse lande, f.eks. fordi de ikke gik videre fra semifinalen eller ikke ville deltage, ville vores deltagere og sponsorer gå glip af et stort antal seere. Det ville gøre Melodi Grand Prix’et mindre attraktivt at deltage i eller være sponsor for.

LÆS OGSÅ: Se alle Grand Prix-finalisterne: De gik videre

Lørdag aften bliver finalen i det internationale Melodi Grand Prix afholdt i B&W Hallerne på Refshaleøen.

Tv2.dk liveblogger direkte fra finalen lørdag aften med stemningsrapporter og kommentarer fra deltagerne, du kan også følge festen fra de københavnske gader, når vi sender direkte under hele aftenen.