Stor guide: Her er forårets nye tv-programmer

16x9
Forårets tv-udbud på hovedkanalerne byder på programmer for enhver smag. Foto: DR/TV 2/TV3/Scanpix-collage

Den kommende tid byder på masser af spændende nye programmer på de danske hovedkanaler. Tvtid giver et overblik her

I de kommende måneder og i resten af 2014 kan seerne glæde sig til masser af spændende nye programmer på hovedkanalerne – både når det gælder danske egenproduktioner og udenlandske fiktionsserier.

Tvtid har derfor lavet en samlet guide over det bedste tv på henholdsvis TV 2, DR, TV3 og Kanal4 i foråret og senere på året. De fire hovedkanaler omtales i hver sit afsnit nedenfor.

TV 2
På TV 2 er det især livsstil, fakta og dokumentar, der er i højsædet i foråret, som byder på hele 20 nye programserier. Nogle af programmerne er der allerede taget hul på, som f.eks. ’Badehotellet’, ’En kur der dur’, ’Gerningsstedet’ og ’Sæt pris på dit hjem’.

Et af de første nye programmer, seerne kan glæde sig til er ’De ustyrlige’, som har premiere allerede d. 21. januar (og som TV 2 PLAY allerede har gratis snigpremiere på). Her hjælper tidligere ’X Factor’-dommer, musikproducenten Mich ”Cutfather” Hedin, en række tourette-ramte unge med at holde de generende tics nede ved hjælp af musik og sang.

I februar vender tidligere jægersoldat BS Christiansen tilbage på skærmen i en ny serie , ’BS og recepten på lykke’ , hvor han gennem en periode på tre måneder forsøger at hjælpe fire kvinder på antidepressiv medicin til at trappe ud af medicinforbruget gennem motion, kostændring, coaching og forskellige fysiske udfordringer. Altsammen i tæt samspil med en psykolog, en psykiater og en diætist.

I marts er Peter Ingemann vært for et nyt boligprogram. Denne gang med titlen ’Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed’.  Her hjælpes danskere, der har været på boligjagt længe, til at finde deres drømmebolig. Programmet byder både på praktiske råd til kommende boligkøbere og på masser af ægte følelser.

Nye TV 2-dokumentarer sætter fokus på hhv. mobning af børn og på sindslidende, der begår alvorlige forbrydelser, og Lisbeth Zornig Andersen hjælper i programserien ’De brændte børn’ personer fra sin støttegruppe til en større afklaring om deres barske barndom. Sidsnævnte kommer først til efteråret.

Det nye program ’Fotofælden’ sætter danskernes trafikkultur til debat, ligesomTV 2 har premiere på et nyt rejseprogram, hvor Mikkel Beha Erichsen (kendt som vært i ’Go’morgen Damark’) sammen med sine to sønner sejler til eksotiske steder i verden.

På underholdningsfronten producerer TV 2 bl.a. en ny, hyggelig sangquiz med kendte danskere, mere familieunderholdning lørdag aften, nye afsnit af quizzen ’Pengene på bordet’ og en ny sæson af ’Stjernerne på slottet’. Derudover kommer en sangkonkurrence for hele familien, ’Voice Kids’, med unikke sangtalenter blandt børn og unge.

Og til efteråret begynder naturligvis anden sæson af TV 2s egen serie om den aarhusianske krimi-journalist ’Dicte’.

Af udenlandske fiktionsserier kan seerne især glæde sig til den britiske, anmelderroste krimiserie 'Broadchurch' og til ’Touch’, som er den nye serie med Kiefer Sutherland (fra ’24 timer’) i hovedrollen, og som har premiere lørdag d. 18. januar.
 

DR
Allerede torsdag d. 16. januar tager DR1 hul på en ny sæson af seerhittet 'Bonderøven' , og derudover kan seerne glæde sig til flere afsnit af 'Sikke tømmermænd', 'I hus til halsen', 'Kender du typen', 'Skattejægerne', 'Sporløs', 'Retshjælpen' og 'Gintberg på kanten'. Ligesom der tages hul på en ny sæson af 'Hammerslag' med den nye vært Christian Degn ved roret og flere programmer af 'For godt til at være sandt', hvor Thomas Buch-Andersen kigger nærmere på reklamer og tester for at se, om de holder, hvad de lover forbrugerne.

Et af de sjovere, nye programformater er 'Pop-up restaurant',  hvor kokken og iværksætteren Claus Meyer og hans team har en mission: På bare 12 timer vil de etablere en Pop-up restaurant på en udvalgt location i Danmark og servere mad af lokale råvarer til 1000 mennesker. Programmet har premiere allerede d. 26. januar.

Til foråret kommer der desuden en række flere programmer af familiequizzen 'Hvem var det nu vi var', som blev præsenteret for seerne mellem jul og nytår. Her inviterer vært Jacob Riising sammen med et hold kendte danskere, bl.a. Pernille Aamund og Master Fatman, et andet hold kendte danskere ind i studiet, hvor der dystes om paratviden om et bestemt år.

Senere på året kan seerne glæde sig til 'Danmarks bedste sommerhus', hvor almindelige danskere konkurrerer om, hvem der har det mest originale, personlige, flotte eller dejlige sommerhus. Der kæmpes på alle kategorier og præmien er 100.000 kroner.

I den mere seriøse ende sætter DR i en række temaer fokus på psykisk sygdom og sort arbejde, ligesom der kommer en hel programserie med fokus på socialt udsatte.

Sidst, men bestemt ikke mindst, venter den hidtil dyreste og meget omtalte DR-dramaserie '1864' til efteråret, hvor navne som Sidse Babett Knudsen, Nicolas Bro og Søren Malling genskaber Slaget ved Dybbøl i bedste sendetid.

Når det gælder udenlandske fiktionsserier, har seerne masser at se frem til på DR, ikke mindst er der premiere på en række britiske topserier, bl.a. ’Endeavour’ med en ung udgave af inspector Morse som omdrejningspunkt , ’Top of the Lake’, der er en Emmy- og Golden Globe-belønnet krimiserie med Jane Campion fra ’Mad Men’ i hovedrollen, og ’Hinterland’, som er en walisisk, ’Forbrydelsen’-inspireret krimiserie.  Derudover tages der i marts hul på den fjerde sæson af ’Downton Abbey’.

Blandt øvrige velkendte, britiske serier, der fortsætter med nye sæsoner i 2014, kan nævnes ’Kriminalkommissær Barnaby’ (heriblandt jubilæumsafsnit nr. 100, der foregår delvist i Danmark), ’Store forretninger’ om mr. Selfridge, ’Lewis’, ’Vera’, ’Banks’, ’Poirot’ og ’Marple’.

I den amerikanske afdeling kan DR byde på den anmelderroste HBO-politithriller  ’True Detective’ med bl.a. Matthew McConaughey og Woody Harrelson i hovedrollerne, og derudover tages der hul på nye sæsoner af ’Homeland’, ’Girls’,  ’Newsroom’ og ’The Walking Dead’.

Sidst, men ikke mindst, er der to nye, europæiske topserier – henholdsvis den franske ’Spin’, som er en politisk thriller, og den finske ’Vares’, der er en detektivserie a la Philip Marlowe, på programmet.

 

TV3
Fans af reality-tv kan glæde sig over, at TV3 fortsætter med en række af de gammelkendte formater samt et par nye tiltag i 2014.

Allerede d. 27. januar tages der hul på en ny sæson af ’Paradise Hotel’, mens ’Masterchef’ og ’Familien fra Bryggen’ vender tilbage henholdsvis d. 27. og 30. januar. Det bliver også til et gensyn med ’Luksusfælden’,  ’Redningskvinder’, ’Tattoo Salonen’ (d. 27. januar) og ’Hjælp mit hus skal sælges’ ( d. 18. februar).

Et helt nyt reality-koncept ’Et ton cash’ er forårets store satsning. Her skal 15 desperate og pengetrængende deltagere, primært bestående af kendte ansigter som Amalie Szigethy, Stephanie ”Geggo” Kessler, Mark ”Flotte fyr” og Numse-Rasmus, forsøge at fragte to millioner kroner vekslet til 20-krone mønter fra Skagen til København. Vært er Jakob Kjeldbjerg.

Når det gælder udenlandsk underholdning byder TV3 bl.a. på det britiske format ’Jagten på den nye stjernekok’, som har premiere d. 6. februar.

På fiktionsfronten kan seerne – ud over ’How I Met Your Mother’, som havde sæsonpremiere d. 7. januar, og ’The Blacklist’, der fortsætter med anden sæson i februar – se frem til en række spændende nyheder som den overnaturlige politiserie ’Sleepy Hollow’ og den netop Golden Globe-belønnede komedieserie ’Brooklyn Nine-Nine’, der begge får premiere i løbet af foråret.

Længere fremme i 2014 kommer ’Those Who Kill’, som er den amerikanske udgave af TV 2-serien ’Den som dræber’, den nye Kiether Sutherland-spændingsserie ’24 timer – Live another Day’ samt den meget omtalte ’The Michael J. Fox Show’ med den Parkinsonramte ’Tilbage til fremtiden’-stjerne i titelrollen. Også piratserien ’Crossbones’ og  dramaserien ’The Black Box’ om en psykisk syg, kvindelig neurolog er indkøbt til senere på året.
 

Kanal4 (og Kanal5)
På tøsekanalen Kanal4 vender også en række gammelkendte formater tilbage i 2014.
Den 18. sæson af ’De unge mødre’ skydes i gang med en gribende reportage om tvangsfjernelsen af Natascha Lineas datter, Lia, i ’De unge mødre Special: Kampen for at blive mor’, d. 28. januar. Herefter sendes ’De unge mødre’ hver tirsdag fra d. 4. februar.

Derudover kommer der nye sæsoner af ’Mig og min mor’ og ’Singleliv’.

I fiktions-afdelingen fortsætter ’Greys Hvide Verden’, ’Hart of Dixie’, ’Mistresses’ og ’Devious Maids’.

Kanal5 har til gengæld spændende fiktionsnyheder på programmet, nemlig den danske vampyrserie ’Heartless’ med Julie Zangenberg I hovedrollen  og den amerikanske, post-apokalyptiske dramaserie ’The 100’. Seerne kan desuden glæde sig til anden sæson af thriller-serien ’Hannibal’ med Mads Mikkelsen i titelrollen som kannibalen Hannibal Lecter.