10 ting, du ikke vidste om 'Badehotellet'

Bag dramaserien 'Badehotellet' om 1920'ernes glade ferieliv ved den jyske vestkyst gemmer sig en række spændende baggrundsoplysninger.

Når man sidder og ser TV 2s nye dramasatsning 'Badehotellet', føler man sig hensat til det farverige og glade ferieliv, som det udspillede sig på de populære badehoteller i 1920'ernes Danmark.

Men bag den livagtige fremstilling ligger naturligvis et kæmpe forarbejde med at skabe den helt rigtige stemning af "De brølende 20'ere" - både hvad angår kulisser, rekvisitter, kostumer og andre vigtige detaljer. Se nogle af de flotte kostumer i videoklip øverst på siden.

Tvtid har talt med bl.a. seriens producent Michael Bille Frandsen og forfatter Hanna Lundblad, som nedenfor afslører en række sjove baggrunds-facts om 'Badehotellet's tilblivelse.

1. Over 200 lamper får solen til at skinne på "Andersens badehotel"
For at give den helt rigtige stemning af sol og sommer, er der opsat over 200 lamper i Risby studierne i Albertslund, hvor størstedelen af serien er optaget. Når alle lamper er tændt, brænder ialt 350.000 watt over hovederne på skuespillerne. Det betyder selvfølgelig samtidig, at der kan være næsten ulideligt varmt under optagelserne. Omkring 50 graders varme er målt i studierne, hvilket er hårdt for skuespillerne, ikke mindst Lars Ranthe, der i rollen som grosserer Madsen er udstyret med både jakkesæt, skjorte, vest og en stor, kunstig mave.

2. Det har taget otte skræddere tre måneder at sy kostumerne
De flotte 1920'er-kostumer i 'Badehotellet' er ikke bare fundet frem fra gemmerne, men syet specielt til formålet. Ifølge producent Michael Bille Frandsen var der nemlig ikke nogen brugbare 20'er-kostumer på lager. De få, der fandtes, var alt for møre til at kunne bruges. I al hast blev otte skræddere derfor ansat på fuld tid til at kreere de flotte kostumer, og det tog dem tre måneder at få samtlige kostumer til både herskab og tjenestefolk klar. De eneste kostumer, der - ud over herrernes skjorter -  ikke er skræddersyet  her i landet, er Mortens (den unge landmand spillet af Morten Hemmingsen) bukser samt grevens tøj, der er lejet i Tyskland. Se nogle af de flotte kostumer i videoklip øverst på siden.

3. Herrernes skjorter er syet i Italien
Selv om langt hovedparten af kostumerne således er skræddersyet herhjemme, blev herrernes skjorter bestilt i Italien. Det er nemlig det eneste sted, man laver skjorter, hvor flipperne kan tages af.

4. Fies krave er en ægte antikvitet
Den eneste kostume-del, der kan betegnes som en ægte antikvitet, er stuepigen Fies (spillet af Rosalinde Mynster) hvide blonde-krave. Den har tilhørt kostumedesigner Signe Sejlings mor - og er i øvrigt blevet kommenteret af mange ældre seere, der har bemærket, at den så ekstra autentisk ud, og at de kunne huske designet fra gamle dage.

5. Badehotellet eksisterer slet ikke
På trods af den meget livagtige stemning på Andersens badehotel, eksisterer bygningen slet ikke i virkeligheden. Hotellets facade er opbygget som en kulisse på en mark ved Risby studierne i Albertslund. På nær et par sandklitter, der er placeret på hver side af hotelkulissen, er resten af omgivelserne skabt via computer-generering på såkaldte "bluescreens". Hotellets interiør er opbygget rum for rum inde i selve studie-hallen (der har et grundareal på 1800 kvadratmeter), og det har taget 15 håndværkere tre måneder at bygge det hele op fra grunden.

Ifølge producent Michael Bille Frandsen var det ikke muligt at finde et eksisterende badehotel, som kunne danne baggrund for serien, da de nuværende hoteller ligger i områder, der er så tæt belagte med sommerhuse og anden bymæssig bebyggelse, at det var umuligt at skabe en illusion af livet i 1920'erne. Det eneste eksisterende badehotel, som ville være egnet som ramme om tv-serien, er Svinkløv Badehotel, som ligger perfekt placeret nede i klitterne. Men da hotellet er så populært, at det er booket året rundt, blev det på forhånd udelukket, at man kunne få lov til at låne stedet til tv-optagelser.

6. Badescener er optaget ved Jammerbugten
Andersens badehotel skal forestille at ligge tæt ved Skagen - eller i hvert fald på den nordligste del af den jyske vestkyst. Men selve bade- og strandscenerne er optaget længere sydpå ved Jammerbugten, hvor det kendte Svinkløv Badehotel ligger. Her er også scenerne, hvor gæsterne og de lokale beboere kommer kørende i de flotte veteranbiler, optaget. Det skyldes, at det var den eneste lokalitet, hvor omgivelserne var øde nok til at kunne danne rammen om et badehotel anno 1920'erne.

7. Skuespillerne mødte ofte kl. 4.00 om morgenen
Med et så stort ensemble-cast som 'Badehotellet's har det været nødvendigt at starte optagedagene allerede kl. 4.00 om morgenen til de scener, hvor samtlige skuespillere skulle medvirke. Det drejer sig bl.a. om morgenmads- og middagsscenerne. Selve sminkningen alene tog mellem 45 minutter og én time pr. skuespiller, og derfor varede det længe, før alle var klar til optagelse. Da der ikke kører offentlige transportmidler midt om natten, måtte skuespillerne hentes på deres private adresser af produktionens "runnere" kl. 3.30 og køres holdvis ud til studierne i Albertslund. På den måde var det muligt for de skuespillere, der f.eks. var i gang med teaterforestillinger, at møde ind til prøver kl. 12.00 samme dag.

8. Ét afsnit skydes på 10 dage
For at få budgettet til at gå op, blev optagelserne til de enkelte afsnit af 'Badehotellet' nøje tilrettelagt, så hvert afsnit tog præcis 10 dage at optage. Heraf involverede ca. tre af optagedagene til hvert afsnit, at samtlige  25 skuespillere var til stede på samme tid. Det vigtigste arbejde i den forbindelse bestod derfor i at koordinere skuespillernes kalendere. En medarbejder var fuldtidsansat til at stå for koordinering af castet.

9. Idéen opstod ud fra ønsket om en "upstairs-downstairs"-serie
Idéen om, at serien skulle foregå på et badehotel, udsprang af forfatterparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblads ønske om at lave en dansk udgave af de klassiske, britiske "upstairs-downstairs"-serier. Gennem research-arbejdet faldt parret over en gammel artikel om de populære badehoteller, hvor celebre gæster fra København og Nordsjælland opbyggede en tradition med at vende tilbage år efter år for at holde ferie på den jyske vestkyst. Hermed var der altså en oplagt mulighed for at skildre samspillet mellem det rige herskab og de lokale tjenestefolk.

Badehotellernes guldalder strakte sig fra 1890 til 1940. Det mest fashionable af badehotellerne var Hotel Grenen, som blev besøgt af Europas absolutte top - også kongelige gæster lagde vejen forbi. Hotellet brændte dog ned til grunden i 1938.

10. Hvert afsnit har sin unikke menu
For at skabe en helt autentisk gengivelse af, hvordan forplejningen var på datidens badehoteller, har både Bodil Jørgensen (som spiller badehotelfruen Molly Andersen) og de øvrige skuespillere, der ses i rollerne som stue- og kokkepiger, været i praktik på St. Estrup Landbrugsmuseum. Her har de bl.a. lært at lave leverpostej, medisterpølse, vanillekranse vha. en gammeldags kødhakker, kylling i gele, rødgrød og meget andet, som var på menuen i 1920'erne. Hver dag har sin unikke menu, sammensat af tidstypiske retter, som regissør Lene Ejlersen har sørget for at gøre så virkelighedstro som overhovedet muligt.

'Badehotellet' kan ses hver mandag kl. 20.00  på TV 2

Du kan også se 'Badehotellet' på TV 2 Play ved at klikke her.

ADGANG TIL TV 2 PLAY
Tilgår du denne artikel fra en smartphone eller tablet skal du åbne vores TV 2 Play-app for at se det. Hvis du ikke har den, kan den hentes gratis i App Store (iPhone/iPad/IPodTouch), Google Play (Android 4.x) eller Marketplace (Windows Phone/Windows 8).

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 Play, kan du gratis oprette dig som bruger på tv2play.dk. Første måned er gratis.