Ibi Støving: "Jeg røg en smøg med Versaces morder"

16x9

At tale med TV-vært Ibi Støving er som at læse en spændingsroman. Hendes 36 år har allerede budt på langt mere, end hvad de fleste af os når at opleve igennem et helt liv. TVTID.dk tegner et portræt

Hvis nogen skulle tro, at Ibi Støvings talent begrænser sig til at sige; "Du har fem minutter til at pakke din kuffert" i 'Paradise Hotel', tager de grueligt fejl. Den 36-årige TV-vært er en usædvanligt facetteret person - en charmerende blanding af sindig jyde og sofistikeret verdenskvinde - som allerede har opsamlet flere livserfaringer end de fleste 80-årige kan prale af.

Indtil videre har hun blandt meget andet nået at medvirke i en spillefilm som 19-årig, flyttet til Hollywood som 21-årig, spillet teater i Los Angeles, lavet rejse-reportager for Jyllands-Posten, mødt en massemorder, sunget og produceret musik, været TV-vært for seks forskellige programmer, forfattet en række kogebøger, født sønnen Anakin, passet sin døende mor til det sidste, løbet et maraton og været død i næsten to minutter.

Især sidstnævnte oplevelse har fået Ibi Støving til at værdsætte livet i en særlig grad.

"Jeg er meget, meget, meget taknemmelig for at leve. Meget glad for at være til stede og få muligheden for at svæve rundt på den her planet ude i ingenting. Vi befinder os jo på den her tingest, der ingen ender eller sider eller låg har. Hvad fanden foregår der?", siger Ibi med sin helt særlige måde at udtrykke sig billedligt på, efterfulgt af et af hendes hyppige og smittende grin.

Enkeltbillet til Hollywood
Kontakten med de skrå brædder fik Ibi Støving allerede som fem-årig, hvor hun begyndte at danse klassisk ballet på Randers Balletskole og senere Jydsk Balletakademi. Men da hendes forældre snart konstaterede, at hun snakkede lige så meget, som hun dansede, blev balletten kombineret med teater.

I et skolestykke spillede Ibi hovedrollen som Aladdin, "fordi ingen af drengene turde", som hun siger. Siden blev det det til en del andre roller i amatør- og lokalteater, indtil hun som 19-årig fik sin debut i film-mediet, da hun medvirkede i det blodige, danske drama 'Portland'.

"Jeg havde en sindssygt lille rolle som "dukkepigen", og jeg sagde ingenting. Men det er spøjst at tænke tilbage på, at jeg sad som Ulrich Thomsens kæreste i en film, hvor Iben Hjejle og Anders W. Berthelsen var med. Dengang var de 'up and coming', men i dag er de jo store navne alle sammen," siger Ibi.

Filmoplevelsen gav Ibi Støving lyst til at uddanne sig videre som skuespiller, og som 21-årig tog hun af sted på en enkeltbillet til Hollywood for at gå på Stella Adler Academy of Acting. En uddannelse, der kostede 380.000 kroner, hvoraf Ibi på forhånd havde sparet halvdelen af beløbet op - resten skulle hun tjene ved forskellige småjobs, når hun ankom til Los Angeles.

Mødet med en massemorder
Et af de mere kreative jobs, Ibi havde, mens hun gik på skuespiller-skolen, var en selvskabt tjans som rejseskribent for Jyllands-Posten. I en månedlig klumme kaldet 'Mit Hollywood' skrev hun om sine personlige oplevelser i filmbyen.

"Jeg er i bund og grund dét, man kalder en "drama-magnet". Der sker altid meget mærkelige ting rundt om mig, crazy ting eller dramatiske ting. Så jeg vidste bare, at jeg skulle sætte mig ned og vente, og så ville der ske et eller andet. Og ganske rigtigt: En af de første artikler, jeg lavede, hed 'Mit møde med en massemorder', " siger Ibi og fortsætter.

"Min daværende kæreste fik besøg af en gammel ven, Barrington, som han kendte fra Chicago. Og dén ven havde slæbt en fyr, der hed Andy (Andrew Cunanan, red.) , med op i min kærestes lejlighed. Da jeg kom hjem den dag, stod ham der Andy-fyren ude på terrassen og røg Camel Light, og jeg røg en smøg sammen med ham. Jeg kunne godt mærke, at han var vildt skummel. Næste dag ringede FBI for at afhøre mig. Det viste sig, at han var efterlyst for en række mord, og ugen efter myrdede han Versace."

Var blevet verdens bitreste spøgelse
I 1997 fik Ibi Støving som 22-årig endnu en voldsom oplevelse, der grundlæggende ændrede hendes opfattelse af livet. En dag sad hun og spillede skak med en ven i lejligheden i Los Angeles, da hun skulle en tur på toilettet. Kort efter besvimede hun på badeværelset i sin egen blodpøl. Det viste sig, at hun havde fået en blodstyrtning, der var så kraftig, at hun døde. I ét minut og 48 sekunder.

"Jeg lå inde i det her rør, hvor der var mørkt i den ene ende og lys i den anden. Jeg var godt klar over, at jeg var på skideren. Så jeg kaldte både på Gud og på min mor. Men der skete ingenting. Så til sidst råbte jeg af mine lungers fulde kraft: Jeg skal ikke dø i dag!, og på dén kom jeg tilbage til livet. "She's back", kunne jeg høre nogen sige."

"Hvis jeg var død dengang, var jeg blevet verdens bitreste spøgelse. Jeg var lige kommet til Hollywood, og der var så mange ting, som jeg skulle nå at opleve. Også dét at få et barn. Så nærdødsoplevelsen ændrede hele den måde, jeg ser på livet på, og den lærte mig, at viljen er meget stærk. At man kan, hvad man vil."

(Hvad der forårsagede Ibis voldsomme blodstyrtning er endnu ikke blevet afklaret. Men lægerne formoder, at der enten var tale om en stress-reaktion eller brug af Tampax-tamponer, som siden har vist sig ved en fejl at indeholde glasfiber.)

Fra USA til 'Paradise Hotel' i Mexico
Da Ibi Støving kom tilbage til Danmark efter at have afsluttet sin skuespiller-uddannelse i USA, oplevede hun, at det var svært at blive accepteret på lige fod med de dansk-uddannede skuespillere. Hun medvirkede i forskellige reklamefilm og fik andre småjobs. Men endte med at trække sig tilbage til sit lille musik-studie i faderens sommerhus i Ebeltoft for at koncentrere sig om sin interesse for at skrive og komponere sange. Lige indtil hun fik en interessant opringning:

"En dag blev jeg ringet op af en caster, Alice, der sagde, at hun gerne ville se mig til en casting til de første tre sæsoner af et nyt realityprogram, der skulle køre på TV3. Det var et meget dyrt program, som foregik i Mexico, og som kostede et stort tocifret millionbeløb at producere bare for én sæson. Det var det første jobtilbud, jeg nogensinde havde fået. Og selvfølgelig sagde jeg ja," fortæller Ibi og tilføjer.

"I de næste ni måneder boede jeg næsten uafbrudt på værelse 416 i Mexico. Det var helt fantastisk at have en arbejdsplads, der lå ved et vildt blåt hav med hvide pelikaner, og at ens arbejde bestod i at gå i høje hæle og lange, flotte kjoler. Men så fik jeg jo også ganske langsomt spat og kunne mærke, at jeg udviklede en modstand mod programmet. Jeg frygtede samtidig at få den der bindestreg, så jeg blev til 'Paradise-Ibi'. Så jeg besluttede, at jeg fremover aldrig ville lave mere end tre sæsoner af et program - medmindre selvfølgelig, at det er vildt sjovt og udviklende."

En mavepuster af format
Efter Paradise-eventyret kom alvoren brat ind i Ibi Støvings liv, da hendes mor fik konstateret underlivs-kræft. I fire år levede Ibi med frygten for at miste sin mor, og trods den svære situation valgte hun at følge moderens kamp mod sygdommen på tætteste hold. Også i de sidste to måneder, hvor Ibis mor var indlagt på et hospice i Nordsjælland, indtil hun døde på Mors Dag, d. 9. maj sidste år.

"Den sidste periode var meget intens, og det var frygteligt at se på udefra. For jeg er ikke en 'kvitter'. Jeg er aldrig kvittet med noget i mit liv, og det ville jeg heller ikke gøre, hvis jeg blev syg. Men på et tidspunkt kunne jeg mærke, at hun gav op, og så blev jeg vred indeni. Det er noget, der giver en mavepuster af format. Det vil bare altid være der - og det forstår man kun, hvis man har prøvet det," siger Ibi , som dog trods alt er glad for, at hendes mor nåede at opleve hendes søn, Anakin, der i dag er tre år gammel.

Efter moderens død besluttede Ibi, at hun ville gennemføre et maraton og gøre det til en del af sin sorgproces.

"Mens min mor var syg, havde jeg sat mig selv i ottende række, efter Anakin, arbejdet, veninderne og alt muligt andet. Jeg havde behov for at gøre noget for mig selv, presse mig fysisk og bogstaveligt talt svede det hele ud. Og jeg kunne virkelig mærke mig selv, for det gjorde nas," siger Ibi, som gennemførte Berlin Marathon i september sidste år.

Drømmer om at lave talkshow eller morgen-TV
'Paradise Hotel' blev for Ibi vejen til en kontrakt-ansættelse hos TV3, som foreløbig har budt på seks forskellige værtsjob, der strækker sig fra skønheds-konkurrencen 'Aquadorable', over boligprogrammet 'Velkommen hjem' til brudeserien '4 bryllupper'. Netop nu kan hun opleves på TV3 Puls i en opfølger til Zulu-serien 'Åndernes Magt', som har fået titlen 'Ånderne vender tilbage'.

"I denne uge er vi i gang med de sidste optagelser til 'Ånderne'. Det er et meget mærkeligt job. At stå op og have noget med spøgelser at gøre, og så gå hjem og lave aftensmad og gå i seng. Så bliver det ikke meget mere "wackie"," griner Ibi, som drømmer om, at hun fremover vil fortsætte med at få helt nye udfordringer på jobfronten.

"Det eneste, jeg ikke har prøvet endnu, er talkshow. Faktisk kunne jeg rigtig godt tænke mig, at TV3 lavede morgen-TV. Ikke ligesom dét, der er på TV 2. Det skulle være på den der TV3-agtige måde, så det måske var en lille smule amerikaniseret. Lidt gakket. Det kunne være sindssygt sjovt at prøve," siger hun.

I mellemtiden gør den p.t. rødhårede Ibi Støving dog selv alt, hvad hun kan, for fortsat at skabe spænding i tilværelsen. Lige nu træner hun nemlig til at cykle til Paris for Børnecancerfonden d. 15. juli. En seksdages cykletur på 1.250 kilometer - med 180 kilometers kørsel hver dag.

Du kan se Ibi Støving i 'Ånderne vender tilbage' hver onsdag kl. 21.00 på TV3 Puls

Hele serien genudsendes desuden for øjeblikket hver torsdag kl. 21.00 på hovedkanalen TV3

Susanne Nielsen