DR lukker licenskritisk Facebook-gruppe

16x9

Over 15.000 medlemmer havde Facebook_gruppen 'Støt Lars' kamp mod DR Licens' samlet, da den blev lukket.

Facebook har lukket en licenskritisk gruppe efter en henvendelse fra Danmarks Radio. Gruppen opfordrede nemlig folk til at unddrage licensen, og til at obstruere licens- inddrivernes arbejde.

Det hele startede med en Facebook-gruppe ved navn 'Støt Lars´ kamp mod DR Licens´, hvor man kunne tilmelde sig, og dermed vise sin støtte til en almindelig dansker ved navn Lars Andersen, som nægter at betale sin licens.

I gruppen opfordrede Lars Andersen folk til at undlade at betale licens, og han forklarede, hvordan han bevidst forsøgte at besværliggøre licensmedarbejdernes hverdag ved fx at bede om aktindsigt i sin sag, og dette opfordrede han også andre til at gøre.

Men den 20. januar lukkede Facebook gruppen efter pres fra en advokat fra DR.

Det er ulovligt
Det var den liberale netavis 180grader som fandt ud af, at det var DR der havde bedt Facebook om at lukke Lars Andersens gruppe.

Netavisens redaktør, Ole Birk Olesen, fik følgende svar fra DRs advokat Peter Skov, da han spurgte om baggrunden for DRs anmodning om gruppens nedlæggelse;

- Fordi Lars Andersen på sin Facebook-side både opfordrede til, at man skulle unddrage sig licens, og til at man skulle iværksætte handlinger, som kunne skade DR. Han opfordrede til, at man skulle sætte en masse medarbejdere i DR i sving med arbejde uden nogen grund, og det er ulovligt og ansvarspådragende.

Det er en culpøs handling
Da Birk Olesen spurgte Peter Skov hvilken lov han dermed talte om, svarede DR-advokaten således:

- Det handler ikke om nogen lov, men om en retsgrundsætning om culpøse handlinger, d.v.s. at man foretager sig handlinger, der er i strid med alment anerkendte adfærdsmønstre, som man kalder det i det juridiske sprog. Gør man det, så kan man pådrage sig erstatningsansvar for de udgifter, som det påfører os, og vi vil ikke bringe os i en situation, hvor 50 medarbejdere skal løbe rundt og arbejde med ting, som alene er sat i værk som et billigt påfund fra hans side.

Kan ikke stoppes
Men det er nu engang meget svært at stoppe ting på internettet, og en ny gruppe til forsvar for Lars Andersen og hans kamp er allerede dukket op.

Gruppen hedder 'Støt Lars´ kamp mod DR Licens - v. 2.0 efter DR lukkede siden', og den har i skrivende stund 15.638 medlemmer.

Peter Skov har udtalt om den nye gruppe til 180grader;

- Hvis der står det samme, så må vi jo bede Facebook om at lukke den også.

Bjarke Hansen