Nikolaj i nøgenscene med TV-søster

16x9

Nikolaj Coster-Waldau er netop vendt hjem fra optagelser til den amerikanske TV-serie 'Game of Thrones' i det skotske højland. Her kom han bl.a. meget tæt på sin yderst afklædte "tvillingesøster".

Danske Nikolaj Coster-Waldau, der i sin tid blev kendt herhjemme for hovedrollen i 'Nattevagten', bliver stadig mere berømt i det store udland. I sidste uge vendte han hjem fra Skotland, hvor han har tilbragt efteråret med indspilninger til et pilot-afsnit af adventureserien 'Game of Thrones'.

I serien spiller Nikolaj en slags ridder-figur, Jaime Lannister, der er væbner for kongen. Han er samtidig tvillingebror til dronning Cersei, spillet af Lena Headey, kendt for bl.a. hovedrollen i TV-serien 'Terminator: The Sarah Connor Chronicles'.

TVTID mødte Nikolaj Coster-Waldau til et interview om hans mange TV-projekter både i udlandet og herhjemme.

Hvordan var det at arbejde tæt sammen med en international stjerne som Lena Headey?

- Det var en rigtig god oplevelse. Hun er supersød og dygtig - og så er hun meget skæg. Hun var i øvrigt også gravid under optagelserne, men ikke så langt henne, at man kunne se det tydeligt. Alligevel blev hun nødt til at have en stand-in i en nøgenscene sammen med mig.

En nøgenscene? - jamen, I spiller jo bror og søster?

- Ja, det er rigtigt... men ikke desto mindre er hun helt nøgen. Jeg kan ikke komme nærmere ind på hvorfor. Det må du se i serien.

Når du spiller kongens væbner, indebærer det vel, at du skal ride på en hest?

- Ja, jeg rider en hel del rundt. Jeg har jo prøvet det nogle gange før, så det gik meget godt. Men det kommer selvfølgelig altid an på, hvad det er for en krikke, man bliver sat op på (ha-ha).

Jeg har læst, at amerikanske fans af 'Game of Thrones' mener, at din næse er forkert?

- Det er rigtigt, at nogle mener, at min næse er underlig, fordi den har et knæk. De synes, at jeg generelt passer fint ind i rollen som Jaime Lannister, som han er i romanen, men at min næse falder uden for. Jeg brækkede næsen som barn - det var vist noget med nogle vilde drengestreger, tror jeg nok. Så den ser lidt ramponeret ud. Men det har jeg nu ikke tænkt mig at gøre noget ved.

Hvad er dit eget forhold til rollespil og adventure-universet, som 'Game of Thrones' jo tilhører?

- Jeg har kun prøvet rollespil én gang i mit liv. Det var i gymnasiet, hvor jeg var med i et spil 'Dungeons og Dragons'. Jeg havde spist en hashkage, som påvirkede mig meget, og det endte helt galt. Jeg løb rundt i skoven med en kæp og prøvede at fange de andre. Jeg tror, at de havde puttet lidt for meget hash i den kage, for jeg kan huske, at jeg til sidst sad og plaprede længe om min familie og forskellige problemer. Så det blev en meget traumatisk og sørgmodig oplevelse. Generelt har jeg ikke ret meget erfaring med stoffer og den slags.

Du har for nylig medvirket i et andet amerikansk TV-projekt, science fiction-serien 'Virtuality'. Hvordan gik det?

- Det var en stor oplevelse. Handlingen foregår et godt stykke ude i fremtiden - i en slags dommedagsscenarium, der er opstået efter klimaforandringerne. Titlen 'Virtuality' hentyder til, at folk lever et virtuel t dobbeltliv, hvor de kan gå ind i en kunstigt skabt verden, som er helt fantastisk. Så det er meget flot lavet, med masser af special effects. Jeg spiller selv hovedrollen som rumskibskaptajn Frank Pike.

Bliver det til en TV-serie?

- Nej, desværre. Pilot-afsnittet fik fantastiske anmeldelser, men det ser det ikke ud til, at der kommer flere end det ene afsnit, som varer en time og 40 minutter. Jeg havde ellers håbet på, at det ville blive en stor succes, bl.a. fordi Ronald D. Moore (manden bag 'Battlestar Galactica', red.) er producer. Men TV-stationen FOX, som finansierer produktionen, tør ikke skyde flere penge ind i det. Og det er nok, fordi stemningen er lidt for "dense" eller på dansk "dunkel" til amerikanerne, og så er det en ekstremt dyr produktion på grund af de mange effekter. Men pilot-afsnittet kommer nok ud som TV-film på dvd.

Hvordan vil du beskrive forskellen på at medvirke i amerikanske og danske TV-serier?

- Der er faktisk ikke den store forskel, ud over, at der er flere mennesker omkring én i de amerikanske produktioner. Det er generelt nogle større TV-hold med masser af statister. I de danske serier kan man måske godt ønske, at der var 200 statister i nogle af scenerne, men det er der ikke råd til. Til gengæld går optagelserne hurtigere i Danmark. I de amerikanske produktioner tager det ofte længere tid at indspille de enkelte scener, fordi der er flere bluescreen-optagelser og special effects.

Har du en fanskare i USA - og i så fald, hvordan opfører de sig i forhold til danske fans?

- Der er nogle forskellige websites om mig. Men jeg har faktisk ikke så meget styr på, hvad der foregår på dem.

Vi får dig snart at se i en af hovedrollerne i TV 2s dramaserie 'Blekingegade'. Hvordan vil du beskrive karakteren Jan Weimann, som du spiller?

- Det er jo en dramaserie, så der er selvfølgelig tale om fiktiv udgave af Jan Weimann. Men som TV-karakter er han en mand med stærke overbevisninger, som er parat til at gå meget langt for at nå sine mål. Han elsker sin kone (spillet af Helle Fragralid, red.), som han har et passioneret forhold til, og han forsøger at sætte et klart skel mellem sine kriminelle aktiviteter og sit privatliv. Men det er klart, at jo længere vi kommer ind i handlingen, jo større forklaringsproblem får han over for konen. Hun fornemmer jo, at hans forklaringer ikke er helt sandfærdige.

Har du andre udenlandske eller danske TV-projekter på vej?

- Der er ikke noget udenlandsk lige p.t. Men efter nytår skal jeg medvirke i en dansk TV-serie. Jeg kan bare ikke sige noget om, hvad det nærmere går ud på, slutter Nikolaj Coster-Waldau.

Oplev Nikolaj Coster-Waldau i premieren på 'Blekingegade' (1:5), søndag d. 6. december kl. 20.35 på TV 2.

Susanne Nielsen