Hvor blev TV's barnestjerner af?

16x9

Danske og svenske TV-serier har i de seneste tre årtier budt på mange gode barneskuespillere. Men hvad er der blevet af dem - nu hvor de er voksne?

De TV-seere, der var børn og unge særligt i 70'erne og 80'erne, har haft mange dygtige barneskuespillere, de kunne følge på skærmen. Men nu er barnestjernerne blevet voksne og har i dag et helt andet liv. TVTID har udvalgt otte af dem og fortæller, hvad der er sket sidenhen.

Nana/Barbara Rothenborg
Hvem husker ikke pigen Nana, som Sebastian sang om, og som skuespilleren Jesper Christensen var far til? Altså i TV-serien, som blev sendt i 1988. Nana selv blev spillet af barnestjernen Barbara Topsøe-Rothenborg. Serien vandt i øvrigt førstepladsen i afstemningen i 2008 om de bedste børneprogrammer på DRs 'Bonanza'- site, der byder på mange af de gamle serie-hits fra arkivet.

Barbara Rothenborg er i dag 29 år og runder de 30 til august. Efter succesen med Nanna havde hun en række mindre filmroller, og senere blev hun TV-vært for ungdomsprogrammet 'Puls' på TV 2.
Allerede som 19-årig begyndte Barbara at instruere, og i dag kan hun leve af at være instruktør og manuskriptforfatter. Hun og Zentropa Film er netop blevet færdig med den amerikanske version af Regner Grastens super-hit 'Kærlighed ved første hik', der kort og godt hedder 'Love at First Hiccup'.

Buster/Mads Bugge Andersen
En anden forrygende barnestjerne, Mads Bugge Andersen, blev kendt som Buster i Bille Augusts serie af samme navn fra 1984 over Bjarne Reuters forlæg. Serien handlede om den helt særlige dreng, Buster Oregon Mortensen, som var rigtig god til at trylle.
Senere udkom 'Busters verden' også som biograffilm - som en sammenklipning af serien.
Også her kan man næsten høre sangen om Buster for sig, som sangerinden Nanna gjorde til et landehit. På DR-sitet 'Bonanza' løb serien om Buster med 2. pladsen i afstemningen sidste år om det bedste børneprogram.

Mads Bugge Andersen er i dag 37 år og arbejder som skolelærer på Fyn, hvor han bor. Han er far til fire og professionel cykelrytter for Team Energi Fyn. I 2007 deltog han som del af par nr. 6 i 6-dagsløbet i Ballerup Arena.

Sille i Strisser på Samsø/Amalie Dollerup
Amalie Dollerup blev for alvor kendt som den seje pige Sille i Strisser på Samsø, hvor hun var datter af storbystrisseren Christian Torp, som fik nyt job landbetjent på Samsø. Strisser på Samsø var en serie i 12 afsnit, der blev sendt på TV 2 fra 1997-1998.

Amalie Dollerup er netop fyldt 23 år og er for øjeblikket elev på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater (fra 2006-2010). Hun debuterede i filmen Kun en pige i 1995. Men blev dog bedst kendt fra TV-serien Strisser på Samsø (1997-1998). I 1997 havde hun hovedrollen i filmen Nonnebørn, en præstation, der indbragte hende en Bodilnominering.
Amalie har også medvirket i en række teaterforestillinger, bl.a. Sound of Music på Amagerscenen (1995) og Annie, samme år og samme sted. I 1999 spillede hun Wendy i Peter Pan på Det Ny Teater. I 1998 udsendte hun en plade med sangen 'Verdens bedste hund'.
Hun har også lagt stemme til adskillige tegnefilmsfigurer, deriblandt Hanne i Toy Story, Starfire i Teen Titans og Gwen Tennyson i Ben 10.

Krumme nr. 1/Laus Høybye
Laus Høybye blev kendt, da han spillede Krumme i de to første filmatiseringer af Thøger Birkelands fortællinger om familien Krumborg i 1991 og '92, Krummerne og Krummerne 2: Stakkels Krumme. Han fik i øvrigt platin for Krummes sang, fra den første Krumme-film.


Laus Høybye er i dag 30 år. Efter succesen som børnestjerne blev skuespillet lagt på hylden, og efter gymnasiet fortsatte Laus Høybye i forældrenes fodspor, da han begyndte at læse musikvidenskab på Københavns Universitet. Han kunne dog ikke se sin fremtid i det, og med inspiration fra en ven søgte han ind på skuespillerskolen i Odense, hvor han blev færdiguddannet i 2005.


Efter han blev færdiguddannet, debuterede Laus Høybye i "Den store Bastian," og siden har han haft flere roller på de skrå brædder, hvor han også overtog en anden barnestjernes rolle, da han spillede Børge i musicalversionen af Olsen Banden. På det store lærred havde Laus Høybye en mindre rolle i "Dig og mig" fra 2008.
Senest medvirkede Laus Høybye i ungdomsdramaet "Core" på Gasværket i efteråret.

Krumme nr. 2/Benjamin Rothenborg Vibe
Benjamin Rothenborg Vibe var 13 år, da han overtog rollen som Krumme efter Lars Høybye i 1994 'Krummerne 3: Fars gode idé'. Men han har faktisk været barnestjerne, siden han som otteårig var med blandt andet 'Den store badedag'.

I dag er Benjamin 28 år og i gang med at uddanne sig til journalist på Syddansk Universitet i Odense. Siden rollen som Krumme medvirkede han i filmene Klinkevals og Juliane, i hhv. 1999 og 2000, samt i TV-serien Taxa.

Egentlig havde han besluttet sig for at søge ind på Statens Teaterskole, men fortrød dagen før optagelsesprøven. Benjamin bor i landlige omgivelser med heste og høns i nærheden af Slagelse og pendler frem og tilbage til uddannelsen på Fyn.


Josefine/Pernille Kaae Højer
Det er nu fem år siden, at Pernille Kaae Højer blev landskendt som Josefine i TV 2s populære julekalender 'Jesus og Josephine' i 2003. Den handlede om, at de to venner, Josefine og Oskar, rejser 2000 år tilbage i tiden og oplever tiden, hvor Jesus var barn. De laver om i Jesus' liv og dermed også Biblen. Serien blev set hver aften af over en million glade børnefamilier.

Pernille Kaae Højer er i dag 17 år og drømmer om at blive skuespiller. Hun går i 1. g på Aurehøj Gymnasium i Gentofte, men der er ingen tvivl i hendes sind om, at hendes fremtid ligger foran et TV- eller filmkamera.
Hun har meldt sig ind i et castingbureau været heldig at få et par roller, senest i TV 2s nye dramady-serie 'Store drømme'.

Emil fra Lønneberg/Jan Ohlsson
Svenskerne har også budt på nogle store TV-stjerner på børnefronten. Og der er nok ingen, der er i tvivl om, hvem Emil fra Lønneberg er. Den lille skælmske gut med det lyse hår og den kække kasket fra Småland har charmeret børn og familier verden over siden den første spillefilm i 1971. Siden kom der flere film og en TV-serie i 1974. Historierne er selvfølgelig baseret på Astrid Lindgrens geniale forfatterskab.
Jan Ohlsson, som Emil hedder i det virkelige liv, er i dag 47 år og arbejder som datatekniker i Uppsala, hvor han bor med sin kone og to børn.

Pippi Langstrømpe/Inger Nielsson
Der er nok heller ingen, som er i tvivl om, hvem den svenske superpige, Pippi Langstrømpe, er. Ligesom Emil fra Lønneberg og utallige andre børne-klassikere, er det forfatteren Astrid Lindgren der står bag.
Pippi Langstrømpe blev første gang filmatiseret som TV-serie i 1969 og er siden kommet i adskillige andre versioner på film og på TV.
Inger Nielsson er mennesket bag Pippi. Hun var 10 år gammel, da hun blev verdensberømt, og arbejder i dag, hvor hun er fyldt 50 år, som lægesekretær i Stockholm. Indimellem optræder hun dog af og til på teater og film.

Susanne Nielsen