TV: Bubber undersøger loven om "reservedels-børn"

I programmet 'Født som reservedel' møder Bubber forældrene til drengen Patrick, som har givet navn til loven om donorbørn

Er det etisk i orden at bruge moderne videnskab til at designe et donorbarn, der skal redde en syg storebror eller storesøster?

Det undersøger Bubber i programmet 'Født som reservedel' i aften, hvor han møder forældrene til drengen Patrick, som var den direkte årsag til, at "fremstillingen" af donorbørn blev gjort lovlig i 2004 ved indførelsen af den såkaldte Patrick-lov. Se videoklip ovenfor.

Uhelbredeligt syg
Patrick Walden blev født med en uhelbredelig knoglemarvssygdom, som gjorde, at han kun kunne reddes, hvis han fik en ny knoglemarv fra en donor. Men desværre var hans vævstype så sjælden, at ingen i familien matchede.

Da Patrick var fem år gammel, var hans situation så kritisk, at det var strengt nødvendigt at skaffe knoglemarv fra en donor.

"Lægen sagde direkte, at Patrick kunne dø af det her. Og det er nok den værste besked, man kan få", fortæller Patricks mor i programmet.

Kunne kun reddes af en ny søster eller bror
Patricks forældre, Karin og Jimmy, havde derfor kun den udvej at få et nyt barn sammen, der kunne fungere som donorbarn. Ved hjælp af en særlig ægsorteringsmetode kunne de "designe" et barn med den samme vævstype som Patricks.

Ægsortering var dog ikke tilladt i Danmark på det tidspunkt, så politikerne indførte i hast Patrick-loven i håbet om at redde Patricks liv.

Trods en kæmpe indsats fra både læger og Patricks forældres side lykkedes det aldrig at skabe et donorbarn, der kunne kurere ham for knoglemarvssygdommen. Loven har dog senere ført til, at Danmarks første donorbarn blev født i 2012 og reddede en ældre søskendes liv.

Bubber i grænselandet mellem følelser og etik
I aftenens program undersøger Bubber, hvad der taler for og imod brugen af donorbørn.
Han bevæger sig ud i grænselandet mellem følelser og etik, når han spørger læger, en repræsentant for Etisk Råd og almindelige danskere, om det er etisk forsvarligt at redde et barn, hvis det går ud over et andet?

I programmet foræller Karin og Jimmy for første gang om den årelange kamp, de gennemgik, for at redde deres søn. En kamp, der fik store konsekvenser for den lille familie.

Se 'Født som reservedel' i aften kl. 20.35 på TV 2 - og umiddelbart efter programmet sidder Patricks forældre klar til at svare på seernes spørgsmål i en live-chat her på Tvtid